Treba si dávať pozor na alkohol a úrazy pri šibačke

NETKY.SK • 19 Apríl 2019, 13:49 • 2 min
Treba si dávať pozor na alkohol a úrazy pri šibačke

Bratislava- Veľkonočné sviatky patria z hľadiska počtu poistných udalostí k pokojnejším v roku, aspoň čo sa týka škôd na motorových vozidlách.No aj tak si treba dávať pozor.

slovakia

left justify in out

Podľa štatistiky Uniqa poisťovne sa najmenej poistných udalostí na cestách stáva na Veľkonočnú nedeľu, počas ktorej evidujú každoročne zhruba o polovicu škôd menej ako na Veľkonočný pondelok.

 

Ako priblížila hovorkyňa poisťovne Beata Lipšicová, spoločnosť eviduje prípad staršieho manželského páru, ktorý sa počas sviatkov vybral autom na návštevu príbuzných. Za volantom sedela pani, tzv. sviatočná vodička. Stres z dlhšej prestávky v šoférovaní zrejme spôsobil, že pani za jeden deň spôsobila tri kolízie. Najskôr narazila na ceste do zvodidiel, pokračovala v jazde, auto následne v priebehu dňa poškodila pri parkovaní a večer cestou domov v snahe vyhnúť sa zvieraťu na ceste skončila s autom v priekope. Posádka auta našťastie neutrpela zranenia.

 

img

 

Na Veľkonočný pondelok určite nezabudne vodič, ktorý si neustriehol hladinu alkoholu v krvi. Po návrate zo šibačky sa snažil zaparkovať svoje auto na sídliskovom parkovisku, pričom poškodil naraz až 5 áut. Privolaná policajná hliadka mu namerala v krvi 0,8 promile alkoholu.

Poistnú udalosť nahlásili rodičia dievčaťa zo stredného Slovenska. Šibači prišli obliať svoju spolužiačku, ktorú v kúpeľni hodili do vane a oblievali vedrom a pohármi vody. Dievča sa v mokrej vani pošmyklo, pri páde si udrelo hlavu o vodovodnú batériu a pád mal za následok zlomeninu predlaktia pravej ruky.

 

img

 

Šibači z obce na severnom Slovensku spôsobili škodu na zariadení domácnosti svojim susedom. V rodinnom dome naháňali dievča, ktoré chceli vyšibať. Naháňačka sa skončila rozbitým sklom na presklených dverách verandy, do ktorých dievča v snahe utiecť narazilo. Dievča našťastie neutrpelo žiaden vážny úraz.

 

Pred alkoholom za volantom varuje aj Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne. Podľa nej pri požití alkoholu a spôsobení škody načrie vinník hlbšie do vlastného vrecka. Ak totiž spôsobí nehodu či inú škodu pod vplyvom alkoholu, poisťovňa v rámci havarijného poistenia môže poistné plnenie znížiť. Ak ale vinník spôsobí škodu v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP), poisťovňa môže od neho žiadať plnenie za škodu, ktorú vyplatila poškodenému, a to až do výšky 100 %. Raritou nie sú ani účty vo výške 10.000 eur, ktoré vinník platí pozostalým doživotne.

 

"Tento rok sme riešili dopravnú nehodu klienta, ktorý zrazil troch chodcov, z toho jeden úraz bol smrteľný. Vodičovi namerali až 1,8 promile alkoholu v krvi. Účet za nehodu sa vyšplhal na vyše 69.000 eur a zahŕňal poškodenie oboch vozidiel a dopravného značenia, náklady na liečenie poškodených, bolestné, stratu zárobku, výdavky na pohreb, až po náklady spojené s priznaným invalidným dôchodkom, vdovským a sirotským dôchodkom a sťažením spoločenského uplatnenia, o ktorom rozhodol súd", uvádza Muthová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona