Tržby v maloobchode v auguste medzimesačne vzrástli o 0,4 %

NETKY.SK • 5 Október 2011, 23:21 • 2 min
Tržby v maloobchode v auguste medzimesačne vzrástli o 0,4 %

Tržby v maloobchode v auguste medzimesačne vzrástli o 0,4 %

slovakia

left justify in out

Tržby za vlastné výkony a tovar v auguste 2011 v SR medzimesačne vzrástli vo veľkoobchode o 3,9 %, v ubytovaní o 1,3 % a v maloobchode o 0,4 %. Tržby klesli v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,8 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov zostali nezmenené. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov medziročne vzrástol objem tržieb o 10 % na 301,5 milióna eur. Celkové zvýšenie tržieb ovplyvnil najmä rast v predaji motorových vozidiel o 8,1 %. Klesli tržby v oprave a údržbe motorových vozidiel o 3,6 % a v predaji dielcov a príslušenstva motorových vozidiel o 2,1 %. 
Vo veľkoobchode tržby v objeme 1,97 miliardy eur klesli o 0,2 %. Znížili sa tržby vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 2,8 %, v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 1,1 % a vo veľkoobchode so strojmi, zariadeniami a príslušenstvom o 0,6 %. "Najrýchlejšie rástli tržby vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 2,2 %," dodal ŠÚ SR.
"Maloobchodným tržbám v auguste 2011 pomohlo očakávané technické zotavenie v potravinovom segmente," konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
Potravinový segment tak aj napriek krátkodobým výkyvom podľa neho potvrdzuje, že nie je až taký citlivý na spotrebiteľskú náladu či pokles kúpyschopného dopytu. "Predpokladáme, že aj v nasledujúcich mesiacoch by tržby v tomto segmente mali stagnovať," spresnil.
Naopak, tržby v nepotravinovom segmente už v auguste 2011 reagovali na zhoršenie spotrebiteľských nálad v dôsledku záplavy negatívnych informácií, najmä z finančných trhov. Za maximálnymi predkrízovými úrovňami tržby v nepotravinovom segmente zaostávajú už o 23 až 24 %," poznamenal.
"Výraznejšie oživenie maloobchodných tržieb v tomto roku naďalej neočakávame. Stále relatívne vysoká miera nezamestnanosti v kombinácii s poklesom reálnych miezd by mali aj v nasledujúcich mesiacoch brániť oživeniu spotreby domácností. Navyše, aktuálne znova rastúca neistota z budúceho vývoja pravdepodobne opäť zníži spotrebiteľskú dôveru a zvýši sklon domácností k úsporám," dodal Koršňák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies