Travel Service chce získať posledných takmer 20 % v leteckej spoločnosti ČSA

NETKY.SK • 29 Február 2016, 09:36 • 2 min
Travel Service chce získať posledných takmer 20 % v leteckej spoločnosti ČSA

PRAHA - Spoločnosť Travel Service, spolumajiteľ Českých aerolínií (ČSA), sa usiluje o získanie posledných zhruba 20 % v národnom dopravcovi, ktoré doteraz drží štátny Český Aeroholding.

slovakia

left justify in out

Naplnením transakcie by sa zavŕšila privatizácia národného dopravcu, pričom Travel Service by získal väčšinu. Informoval o tom server E15.cz. Ako pre denník E15 povedal spolumajiteľ firmy Travel Service Jiří Šimáně, súkromný letecký dopravca Travel Service má záujem aj o zvyšných takmer 20 % akcií ČSA, ktoré zatiaľ vlastní Český Aeroholding.

 

Ak sa transakciu podarí dotiahnuť do konca, bude mať národný dopravca iba dvoch hlavných akcionárov, firmu Travel Service s 54 % a Korean Air so 44 % (okolo 2 % zostáva Českej poisťovni). Tým by sa definitívne zavŕšila privatizácia Českých aerolínií, s ktorou sa začalo v roku 2013 vstupom Korean Air do firmy.

 

Český Aeroholding dal už minulý rok najavo, že svoj podiel plánuje predať. Kontrola necelej pätiny v ČSA nemá pre spoločnosť veľký zmysel, jej hlavným záujmom je rozvoj Letiska Praha. Všetko teraz závisí od kórejskej strany, ktorá musí obchod schváliť.

 

Travel Service už pritom svoj zámer kórejskej strane oznámil a odpoveď čaká do niekoľkých týždňov. "Ak budú súhlasiť, so štátom sme schopní dohodnúť sa veľmi rýchlo, v horizonte niekoľkých mesiacov," povedal Šimáně.

 

Travel Service má v strednej a vo východnej Európe veľké plány, ktoré podporil minuloročný vstup čínskeho investora CEFC do firmy. Číňania zatiaľ držia v Travel Service 10 %, v marci počas návštevy čínskeho prezidenta v Prahe by sa ale ich podiel mal zvýšiť na plánovaných 49,92 %. Dopravca sa chce sústrediť najmä na rozvoj siete pravidelných liniek pod značkou Smart Wings s vhodným prepojením s linkami ČSA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies