Trasa ropovodu medzi Bratislavou a Schwechatom je známa: Pôjde aj cez Petržalku!

NETKY.SK • 7 Október 2014, 10:36 • 2 min
Trasa ropovodu medzi Bratislavou a Schwechatom je známa: Pôjde aj cez Petržalku!

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ropovod medzi Bratislavou a Schwechatom by mal viesť cez bratislavskú Petržalku. Pre toto riešenie už začala spoločnosť Bratislava - Schwechat Pipeline (BSP) s prieskumami pozemkov a ďalšími potrebnými prípravami. Informovalo o tom dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN) s odvolaním sa na materiály, ktoré má k dispozícii.

slovakia

left justify in out

"Pracujeme na tom variante, ktorý je z hľadiska legislatívy najschodnejší," potvrdil pre denník prokurista BSP Robert Nemcsics. Odporcovia tohto projektu však tvrdia, že ropovod do mesta nepatrí.

 

O návrhu musí ešte rozhodnúť vláda a mestské zastupiteľstvo. Podľa plánu by mal byť projekt hotový do piatich rokov a spoločná investícia štátneho Transpetrolu a spoločnosti OMV má vyjsť na 75 až 125 miliónov eur. Slovensko by malo následne na preprave ropy cez nové potrubie do Rakúska zarábať.

 

Hlavné mesto už v minulosti ropovod cez svoje územie odmietlo. Jeho výhrady sa týkali najmä rizika znečistenia podzemných vôd. Aktivisti preto odporúčali, aby nový ropovod viedol skôr cez Karpaty. Táto trasa by však bola dlhšia o 100 kilometrov a pre Transpetrol by sa ekonomicky neoplatila.

 

Preto ponúkla spoločnosť BSP desať rôznych variantov trás. Magistrát dnes podľa denníka hovorí, že nemá dosť informácií, a preto čaká na vytvorenie pracovnej skupiny. Odborníci sa následne k projektu vyjadria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies