Trápia vás znamienka? Teraz je najlepší čas na ich odstránenie

NETKY.SK • 23 September 2013, 17:32 • 2 min
Trápia vás znamienka? Teraz je najlepší čas na ich odstránenie

BRATISLAVA - Slnečným žiarením sa tvoria znamienka, ktoré môžu byť nebezpečné.

slovakia

left justify in out

Cez víkend sme sa definitívne rozlúčili s letom, a tak, ako sme sa svoje telo snažili dať do formy pred letom, treba sa o neho postarať aj po skončení teplých dní. Zvyčajne najviac dostáva zabrať počas teplých a slnečných mesiacov naša pokožka. Ochranné, omladzovacie a vyživujúce krémy by preto mali byť samozrejmosťou.
V dôsledku slnečného žiarenia sa na koži tvoria znamienka, ktoré môžu byť nebezpečné.  Napriek tomu, že o hnedých bodkách na tele sa často krát hovorí ako o znamienkach krásy, nie vždy sú skutočne pekné. Materské znamienka si niektorí zamieňajú s pehami, nie je to však to isté. Platí však, že ľudia s pehami majú častejšie aj materské znamienka. To isté platí pre ľudí s bledou pokožkou.

Čo sú znamienka?

V podstate ide o veľké množstvo buniek, ktoré má schopnosť pigmentácie. Niektoré znamienka máme od narodenia, ak však nemenia tvar ani farbu, nie sú pre nás nebezpečné. Horšie je to však pri nových znamienkach, ktoré sa nám na tele objavia, keď to preháňame so slnkom. Odborníci tvrdia, že dnes sú badateľné u tridsiatnikov také zmeny na koži, ktoré boli predtým typické u sedemdesiatnikov.

Nebezpečné sú všetky tmavé pigmentové znamienka, hoci aj tá najmenšia čierna bodka. Pokiaľ nás znamienko svrbí, páli alebo krváca, treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc.  Na predchádzanie zhubnej rakoviny kože (melanóm) odporúčajú experti veľmi starostlivo pozorovať materské znamienka, najmä ak sú viac ako 6-milimetrové, alebo keď sa ich veľkosť očividne mení.

Ako sa znamienka odstraňujú?

Tradičným prístupom pri odstraňovaní znamienok či iných kožných útvarov je ich chirurgické odstránenie. Je zároveň aj jedinou možnosťou odstránenia v prípade znamienok, ktoré sú vyhodnotené ako rizikové a môžu byť príčinou vzniku rakoviny. V takýchto prípadoch je potrebné vyoperované znamienko poslať na histologické vyšetrenie. Ľudia sa nemusia báť jaziev v prípade odstránenia znamienka, keďže vďaka novým technológiám ostávajú minimálne viditeľné jazvy.

V prípade odstránenia jednotlivých znamienok existuje niekoľko spôsobov, ako na to, pokiaľ nie je potrebná histológia. Každé znamienko sa najprv vyšetrí a následne sa rozhodne, akým spôsobom sa odstráni. Laser možno použiť vtedy, keď si znamienko nevyžaduje hĺbkové vyrezanie, čo je druhý spôsob. Tretia metóda je vypaľovanie, po ktorom však ostáva jazva ako po ohorku cigarety,  priblížil MUDr. Zdenko Zamboj z kliniky Belleza v Trnave. Zákrok sa odporúča absolvovať v chladných mesiacoch.

Znamienka po lete skontrolujte

Odborníci odporúčajú po lete venovať pozornosť znamienkam na koži prípadne pigmentovým škvrnám či iným útvarom, keďže slnečné žiarenie je považované za jeden z kľúčových spúšťačov rakovinotvorných procesov na koži. So znamienkami na pokožke sa spája väčšina prípadov vzniku rakoviny kože (melanómu), ktorá je známa ako jedna z najťažších foriem rakoviny vôbec.
Asi štvrtina melanómov vzniká z už existujúceho nezhubného materského znamienka, ktoré sa zvrhne na rakovinu, ostatné prípady sa objavujú na zdravej koži. Počet postihnutých ľudí rastie rýchlejšie ako u akéhokoľvek iného typu rakoviny, s výnimkou rakoviny pľúc u žien. U mužov sa melanóm najčastejšie objavuje na trupe, kým u žien bývajú postihnuté najmä dolné končatiny.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies