Trápi vás zápach z úst? Zbavte sa ho

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Trápi vás zápach z úst? Zbavte sa ho

BRATISLAVA - Svieži dych je dôležitý nielen pre naše pohodlie ale aj pre pohodlie ľudí okolo nás. Ako ho získať?

slovakia

left justify in out

Základom je správne čistenie

 

Bez správneho čistenia nemôžete očakávať, že budete mať krásne a zdravé zuby. Ústa obsahujú milióny baktérií, a preto je dôležité sa o zuby správne starať. Zubný kaz totiž môže byť jedným z dôvodov, prečo vás trápi zápach z úst. Zuby si preto čistite najmenej dvakrát denne a aspoň raz denne použite zubnú niť alebo medzizubnú kefku. Tá vám pomôže odstrániť zvyšky jedla medzi zubami a z ďasien a je dôležitou prevenciou pred paradentózou, ktorá je ešte častejšia ako kaz príčinou nepríjemného dychu. Pre začiatočníkov alebo deti je skvelou pomôckou pogumované špáradlo, ktoré funguje na rovnakom princípe ako medzizubná kefka: stačí ho zastrčiť medzi zuby a jednoducho vytiahnuť. Je pritom určené na viac použití.

 

Nezabúdajte na jazyk

 

Možno ste o tom nevedeli, ale rovnako ako potrebujú starostlivosť vaše zuby, tak aj jazyk. Ten je totiž hlavnou živnou pôdou škodlivých baktérií a zároveň je pokrytý páchnucimi odumretými bunkami a zvyškami jedla. Jazyk si môžete čistiť klasickou kefkou na zuby alebo špeciálnou škrabkou na jazyk.

 

Zamerajte sa na to, čo jete

 

Strava výrazne ovplyvňuje váš dych. Okrem toho, že zápach z úst často spôsobuje cesnak alebo cibuľa, môže ho spôsobovať tiež mäso. V okolí ďasien a medzi zubami aj po vypláchnutí úst totiž zostávajú zahnívajúce čiastočky, ktoré zápach spôsobujú. Dôvodom ale môžu byť aj diéty, ktoré sú založené na vysokom príjme bielkovín.

 

Nezabudnite piť

 

Pitím dostatočného množstva tekutín, ideálne neperlivej vody, si zaistíte svieži dych. Po každom jedle by ste si zároveň mali vyplachovať ústa vodou, ktorá vyrovná vaše pH v ústach. Vyhýbajte sa konzumácii sladkých limonád, kávy alebo alkoholu.

 

Skúste kardamóm

 

O tomto sladkom exotickom korení, ktoré sa najčastejšie objavuje v indickej kuchyni, je známe, že má antibakteriálne vlastnosti a roky sa používalo ako prírodný osviežovač dychu. Kardamomová rastlina obsahuje silná antiseptikum, ktoré zabíja baktérie. Skúsiť môžete tiež mätu, škoricu, koriander alebo petržlenovú vňať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies