Trápi vás únava? Môžu ju spôsobovať rôzne faktory či ochorenia

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Trápi vás únava? Môžu ju spôsobovať rôzne faktory či ochorenia

BRATISLAVA - Bývate často unavení a nie je to práve tým, že by ste preflámovali celú noc? Možno sa za vašou únavou skrýva oveľa zásadnejší problém. Môže byť totiž príznakom vážnej choroby. Ktorej?

slovakia

left justify in out

Čo skutočne spôsobuje našu únavu? Často je vedľajším produktom nášho uponáhľaného životného štýlu. Odborníci zároveň upozorňujú, že chronický pocit únavy môže byť príznakom závažnejšieho problému. Potvrdiť to môže len podrobné vyšetrenie. Ktoré problémy je potrebné vylúčiť?

 

Anémia

 

Ochorenie zvané anémia je špecifické nedostatkom červených krviniek v tele, ktoré prenášajú kyslík do jeho rôznych častí. Menej kyslíka v tele potom pri výdaji väčšieho množstva energie spôsobuje únavu. Odborníci pripomínajú, že ľudské telo síce produkuje stále nové krvinky, ak ich ale stratíme viac, ako ich vyprodukujeme, spôsobuje to pocity výraznej únavy.

 

Celiakia

 

Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou gluténu (lepku). U ľudí, ktorí majú túto neznášanlivosť, sa často rozvíja zápal sliznice čreva. Ten následne vedie k deštrukcii slizničných klkov a mikroklkov.

Hrubé črevo je v tomto prípade poškodené a telo nedostáva potrebné živiny. To môže viesť nielen k únave, ale aj k už spomínanej anémii, hnačkám a k úbytku hmotnosti. Pokiaľ už u pacienta celiakia prepukla, zvyčajne sa odporúča nekonzumovať potraviny s obsahom lepku - vhodné naopak je jesť ovocie, zeleninu, mäso, fazuľu, ryžu či zemiaky.

 

Spánková apnoe

 

Ide o celkom závažnú poruchu spánku, pri ktorej pacient prestáva v spánku dýchať. Následne u neho nastane takzvané mikroprebudenie, pri ktorom sa dych znovu obnoví. Tento proces sa môže opakovať aj stokrát za noc. Kvôli tomu sa potom môžeme ráno cítiť unavení. Spánkovou apnoe najčastejšie trpia obézni ľudia.

 

Spánková apnoe navyše zvyšuje riziko vzniku vysokého tlaku, stojí často aj pri vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. A ako sa choroby zbaviť? U obéznych ľudí je potrebné výrazne ubrať na váhe. Často sa tiež vykonáva chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni tkanivo z krku.

 

Medzi hlavné príčiny únavy patria:
● nevhodná strava
● nedostatok tekutín,
● prehnaný fyzickej aktivity
● zlá životospráva
● nedostatok pohybu
● nevhodná posteľ
● nespavosťou
● stres a pod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies