Tranzitné plynové potrubie znalecký posudok ocenil na 2,4 mld. eur

NETKY.SK • 14 Február 2013, 12:55 • 2 min
Tranzitné plynové potrubie znalecký posudok ocenil na 2,4 mld. eur

Tranzitné plynové potrubie znalecký posudok ocenil na 2,4 mld. eur - Slovensko Vláda SR na svojej dnešnej schôdzi schválila návrh rezortu hospodárstva (MH) SR na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a.

slovakia

left justify in out

img

Vláda SR na svojej dnešnej schôdzi schválila návrh rezortu hospodárstva (MH) SR na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku Slovenský plynárenský priemysel, a. s., (SPP) do spoločnosti eustream, a. s. 

Tranzitné plynové potrubie podľa ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského (nominant Smer - SD) ocenil znalecký posudok. "Znalecký posudok je súčasťou príslušnej dokumentácie, cena bola stanovená na 2,4 miliardy eur," uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR Malatinský.

Zdôraznil zároveň, že uznesenie z rokovania kabinetu z 11. februára 2013 o prevode nepeňažného vkladu z SPP na Eustream neobsahovalo riešenie požiadavky na potrebu schvaľovania následných prevodov majetku z tranzitnej firmy vládou SR. "Je to predsa len strategický majetok, o ktorom chce mať vláda SR prehľad," zdôvodnil.

Pripomenul zároveň, že keby sa časť majetku spoločnosti Eustream prevádzala ďalej - na inú spoločnosť, tak musí o tom rozhodnúť celé predstavenstvo. "To je uvedené v akcionárskej zmluve. Odteraz navyše musí byť o takejto majetkovej transakcii informovaná vláda SR a musí takýto prevod schváliť," podčiarkol.

Súčasná situácia, keď si spoločnosť Eustream od SPP prenajíma prepravnú sieť, nie je podľa rezortu hospodárstva z pohľadu eurosmernice ani novej slovenskej energetickej legislatívy akceptovateľná a neumožnila by ani úspešne ukončenie certifikácie prevádzkovateľa prepravnej siete zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Vlastníctvo aktív potrebných pre prepravu plynu, vrátane prepravnej siete, predstavuje základnú a nevyhnutnú podmienku preukazovania nezávislosti prevádzkovateľa prepravnej siete. Táto podmienka bude splnená až po realizácii prechodu prepravných aktív, vrátane prepravnej siete, zo spoločnosti SPP na spoločnosť Eustream," vysvetlil rezort hospodárstva.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies