Transsexuálna žena vyhrala súdny proces o sobáš s mužom

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 10:39 • 2 min
Transsexuálna žena vyhrala súdny proces o sobáš s mužom

HONGKONG - Transsexuálna žena dnes uspela na odvolacom súde v Hongkongu, ktorý jej povolil zosobášiť sa so svojím priateľom. Dosiahla tak, že vláda v meste bude musieť pozmeniť zákony týkajúce sa manželstva, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Súd hlasovaním v pomere štyri k jednej rozhodol, že odvolávajúca sa osoba, identifikovaná iba iniciálou W., má právo byť považovaná za ženu a tým pádom sa môže zosobášiť s mužom.

 

"Je to víťazstvo pre všetky ženy v Hongkongu. Som veľmi šťastná, že odvolací súd uznal moje právo na sobáš, ktorý jedného dňa s partnerom chystáme," uviedla W. po pojednávaní prostredníctvom svojho právnika.

Samotná Čína, ktorá je ohľadom zmien v spoločenských zákonoch zvyčajne konzervatívnejšia, už skôr povolila sobáše transsexuálnych osôb. Sobáše medzi osobami rovnakého pohlavia sú však v Hongkongu, ako aj v pevninskej Číne stále zakázané.

Podľa vyjadrenia súdu prijatie tohto rozhodnutia nadobudne platnosť až po 12 mesiacoch, v rámci ktorých miestna vláda bude pracovať na novelizácii zákona o manželstve. Inkriminovaná žena sa bude môcť vydať až po skončení tohto obdobia, a to aj vtedy, ak vláda dovtedy nestihne novelizáciu pripraviť.

Tridsiatnička W., ktorá bola pôvodne mužom, podstúpila operatívnu zmenu svojho pohlavia medzi rokmi 2005 až 2008. Následne jej vystavili nový občiansky preukaz, ktorý už udáva jej pohlavie ako ženské.

Sobášny matrikár však jej žiadosť o sobáš s mužom odmietol, argumentujúc, že ten je možný iba medzi "jedincami, ktorí nepodstúpili dodatočnú zmenu pohlavia". Žena dvakrát neuspela na nižších inštanciách, v jej prospech rozhodol až odvolací súd.

Z krajín ázijsko-tichomorského regiónu je sobáš transsexuálnych osôb povolený aj v Singapure, Indii, Južnej Kórei, Japonsku, Indonézii, Austrálii a na Novom Zélande. Sobáše medzi osobami rovnakého pohlavia sú však v regióne prevažne zakázané, Nový Zéland ich schválil minulý mesiac, všíma si agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies