Transsexuála z kauzy WikiLeaks možno preložia do civilného väzenia

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 11:43 • 2 min
Transsexuála z kauzy WikiLeaks možno preložia do civilného väzenia

WASHINGTON - Pentagón začal hľadať možnosti na preloženie Chelsey Manningovej do civilného väzenia - pred tým ju odsúdili v kauze WikiLeaks ako vojaka Bradleyho Manninga na 35 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Manninga odsúdil vojenský súd za poskytnutie tajných dokumentov webovej stránke WikiLeaks. Potom bývalý analytik požiadal o hormonálnu terapiu, pretože sa cítil byť ženou a chcel tak žiť.
      

Transsexuál, ktorý je vojenským väzňom, však potrebuje pre svoje problémy - súvisiace s pohlavnou identitou - zdravotnícku starostlivosť, čím vznikla dilema.
      

V americkej armáde nemôžu slúžiť transsexuáli a ministerstvo obrany USA takú zdravotnícku starostlivosť neposkytuje. Lenže Manningovú nie je možné prepustiť, kým si odpykáva trest.
      

Americký minister obrany Chuck Hagel minulý mesiac súhlasil s tým, aby sa armáda v spolupráci s federálnou správou väzníc (BOP) pokúsila vypracovať plán na preloženie väznenej osoby, uviedli nemenované zdroje z Pentagónu. Obe inštitúcie - Pentagón a BOP - o tom len začali diskutovať.
      

Tlačový tajomník Pentagónu John Kirby povedal, že v súvislosti s preložením Manningovej sa neurobilo žiadne rozhodnutie. Dodal, že také rozhodnutie musí byť v rovnováhe so zdravotnými potrebami a povinnosťou armády zabezpečiť, aby väzenkyňa zostala za mrežami.
      

Bývalého spravodajského analytika odsúdili v šiestich prípadoch špionáže a 14 ďalších prípadoch za to, že poskytol WikiLeaks vyše 700.000 tajných dokumentov armády a ministerstva zahraničných vecí USA - vrátane video záznamu z bojiska. Urobil tak v čase svojho pôsobenia v Iraku v rokoch 2009 až 2010.
      

Po svojom odsúdení Manning oznámil, že chce žiť ako žena a nazývať sa Chelsea. So zmenou mena súhlasil minulý mesiac sudca v okrese Leavenworth, armáda nenamietala.
      

Vojenskí lekári u Manninga mnohokrát diagnostikovali pohlavnú dysfóriu (porucha pohlavnej identity GID) - čo znamená, že sa cíti ako žena v mužskom tele. Naposledy mu túto poruchu diagnostikovali po príchode na základňu Fort Leavenworth v Kansase vlani na jeseň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona