Transrodové osoby budú môcť slúžiť v armáde bez strachu z diskriminácie

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 07:19 • 2 min
Transrodové osoby budú môcť slúžiť v armáde bez strachu z diskriminácie

WASHINGTON - Transrodové osoby budú môcť slúžiť v radoch americkej armády otvorene a bez strachu z diskriminácie. Oznámil to vo štvrtok minister obrany USA Ashton Carter, ktorého cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pentagón ďalej spresnil, že členovia ozbrojených síl už nebudú môcť byť prepustení alebo izolovaní od armády len z dôvodu svojej transrodovosti.

 

"Naším poslaním je chrániť túto krajinu, a nechceme, aby nám prekážky nesúvisiace s kvalifikáciou jednotlivca bránili v nábore alebo ponechaní si vojakov, námorníkov, letcov či príslušníkov námornej pechoty, ktorí dokážu toto poslanie plniť najlepšie," vyhlásil na margo nového opatrenia Carter.

 

"Musíme mať prístup k 100 percentám amerického obyvateľstva, aby naše dobrovoľnícke sily boli schopné získavať jedincov s tou najlepšou kvalifikáciou," zdôraznil.

 

Súčasne slúžiaci vojaci, ktorí predtým museli svoju transrodovú identitu tajiť, budú môcť vystupovať otvorene, zatiaľ čo noví transrodoví odvedenci budú môcť narukovať do armády zhruba už za jeden rok.

 

Predmetné opatrenie prichádza po zmene armádnych pravidiel z roku 2011, ktoré umožnili homosexuálnemu personálu slúžiť otvorene a úpravám z tohto roka, na základe ktorých bolo umožnené ženám zastávať všetky bojové pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies