Transrodové osoby budú môcť pôsobiť v americkej armáde

NETKY.SK • 12 December 2017, 07:14 • 2 min
Transrodové osoby budú môcť pôsobiť v americkej armáde

WASHINGTON - Transrodové osoby sa od 1. januára 2018 budú môcť stať príslušníkmi americkej armády napriek protikladnému nariadeniu prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Trump ešte koncom júla oznámil, že chce zabrániť tomu, aby transrodové osoby plnili akékoľvek úlohy v americkej armáde. Argumentoval pritom "ohromnými nákladmi na zdravotnú starostlivosť" a inými "narušeniami". Následne podpísané nariadenie zakazovalo armáde, aby prijímala do svojich radov transrodové osoby a aby využívala zdroje ministerstva obrany na pokrývanie nákladov na chirurgické zákroky týkajúce sa zmeny pohlavia.

 

Trumpovo nariadenie bolo pokusom zvrátiť rozhodnutie jeho predchodcu Baracka Obamu z júna 2016, na základe ktorého má byť od 1. januára 2018 oficiálne možné odvádzať do armády transrodové osoby a zakázané prepúšťať vojakov čisto na základe ich rodovej identity.

 

Toto rozhodnutie odzrkadľuje rastúci právny tlak na tento problém a poukazuje na prekážky, ktoré by musela federálna vláda prekonať pri presadzovaní nariadenia súčasného amerického prezidenta. Dva americké federálne súdy už rozhodli proti uplatneniu Trumpovho zákazu pôsobenia transrodových osôb v armáde Spojených štátov.

 

Potenciálni transrodoví odvedenci budú musieť splniť dlhý a prísny súbor fyzických, zdravotných a duševných podmienok, ktoré umožnia, aby sa pripojili k ozbrojeným silám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies