Transplantačné centrum pri Rooseveltovej nemocnici má 20 rokov

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:10 • 2 min
Transplantačné centrum pri Rooseveltovej nemocnici má 20 rokov

Transplantačné centrum pri Rooseveltovej nemocnici má 20 rokov

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 20. výročia založenia Transplantačného centra pri banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta sa dnes uskutočnil v meste pod Urpínom slávnostný seminár. Ako TASR informovala Jana Krupová z referátu internej a externej komunikácie nemocnice, centrum sa zapojilo do programu transplantácie obličiek svojou prvou transplantáciou 25. januára 1991.
K dnešnému dňu transplantovali viac ako 640 obličiek, priblížil TASR vedúci chirurg transplantačného centra František Hampl. "Myslím si, že naše transplantačné centrum je naozaj rozvíjajúcou sa funkčnou jednotkou, pretože pred 20 rokmi sme začali s transplantáciami obličiek, dnes transplantujeme okrem obličiek pankreas aj pečeň." Tú transplantujú tri roky, k dnešnému dňu odtransplantovali 37 pečení. Hampl pokračoval, že majú ambície rozšíriť transplantačný program v jednotlivých segmentoch o "niektoré špeciality".
Miloš Adamec z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny, ktorý s centrom spolupracuje, vyzdvihol program transplantácie pankreasu. "V rámci neho sme v Banskej Bystrici uskutočnili sedem transplantácií. Tento rok sa plánuje program znovu oživiť. A asi najväčším úspechom je program transplantácie pečene, ktorý v Banskej Bystrici teraz už beží samostatne," dodal Adamec.
"Nebola to jednoduchá cesta prejsť cez celú administratívnu mašinériu, aby sme mohli vybudovať naše transplantačné centrum," uviedla k prvému medzníku vo vývoji centra Eva Lacková, vedúca lekárka centra. Za druhý považuje prvú transplantáciu. "Rok 2008 a transplantácie pečene považujem za tretí medzník vo vývoji nášho centra." Práve v tomto roku program transplantácií pečení obnovili. Lacková dodala, že neodoberajú len orgány, ktoré sami transplantujú. "Odoberáme aj iné orgány, napríklad srdce." To posielajú do Bratislavy, pokiaľ tá nemá príjemcu, putuje aj do zahraničia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies