Transpetrol chce v Leviciach vybudovať nové nádrže na ropu

NETKY.SK • 20 Február 2017, 12:58 • 2 min
Transpetrol chce v Leviciach vybudovať nové nádrže na ropu

BRATISLAVA - Slovensko bude mať nové skladovacie nádrže na ropu. V levickom okrese v obci Tupá plánuje vybudovať dve nové nádrže s celkovým objemom 150 tisíc metrov kubických spoločnosť Transpetrol.

slovakia

left justify in out

„Pre zabezpečenie prepravy a skladovania rôznych druhov ropy je potrebné skladovaciu kapacitu zvýšiť,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť Transpetrol v investičnom zámere, ktoré už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Nové nádrže postavia v areáli Prečerpávacej stanice Tupá. Do ich výstavby by mala smerovať investícia vo výške 40 miliónov eur. Výstavba bude realizovaná v dvoch etapách. V prvej etape bude postavená nová nádrž na voľnom priestranstve. „V druhej etape budú vybudované nové nádrže odpadových vôd zaolejovaných a požiarnej vody, čo umožní demontáž existujúcich starých nádrží a tým sa uvoľní miesto pre ďalšiu nádrž,“ dodal slovenský prepravca ropy. Ukončenie druhej etapy výstavby je naplánované na koniec roka 2021.

V Prečerpávacej stanici Tupá sa nachádza šesť nádrží s kapacitou 30 tisíc metrov kubických a dve nádrže s objemom 75 tisíc metrov kubických. Prvé nádrže sú v správe Spoločnosti pre skladovanie, a.s., ktorá zabezpečuje skladovanie ropy pre potreby Štátnych hmotných rezerv. Druhé spravuje Transpetrol.

Transpetrol prepravuje a skladuje ropu v Slovenskej republike. Spoločnosť zároveň prevádzkuje slovenskú časť ropovodu Družba. Prepravná kapacita slovenského úseku ropovodu Družba je 20 miliónov ton za rok a jeho dĺžka je 444 kilometrov. Prostredníctvom ministerstva hospodárstva vlastní štát 100 % akcií v Transpetrole. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona