Transparentnosť verejných financií SR sa v uplynulých rokoch znížila

NETKY.SK • 10 September 2015, 10:16 • 2 min
Transparentnosť verejných financií SR sa v uplynulých rokoch znížila

BRATISLAVA - Slovensko sa v aktuálnom celosvetovom rebríčku rozpočtovej transparentnosti prepadlo o 15 priečok na celkové 30. miesto zo 102 hodnotených krajín. Na základe výsledkov medzinárodného projektu OBI 2015 o tom informovala jeho partnerská organizácia na Slovensku M.E.S.A. 10.

slovakia

left justify in out

K poklesu SR došlo aj v regionálnom porovnaní, kde sa Slovensko so ziskom 57 z maximálneho počtu 100 bodov zaradilo za Českú republiku aj Poľsko. "Naďalej pretrvávajú nedostatky najmä v oblasti zapojenia verejnosti do rozpočtového procesu, ale aj vykazovania, dohľadu a auditu," konštatuje analytik M.E.S.A. 10 Radovan Kavický.

 

Hodnotenie krajín z pohľadu otvorenosti a transparentnosti rozpočtu sa uskutočnilo po tretíkrát (predtým 2010 a 2012). Z analýz projektu OBI, ktoré na Slovensku uskutočnila M.E.S.A. 10 vyplýva, že v oblasti rozpočtovej politiky došlo k celkovému zhoršeniu situácie aj napriek zavedeniu ústavných pravidiel obmedzujúcich verejný dlh či zriadeniu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. "Zhoršenie výsledku nastalo aj v dôsledku sprísnenia metodiky hodnotenia, ale aj v dôsledku nedostatočných opatrení vlády," opisuje Kavický.

 

Pripustil, že Slovensko v posledných rokoch v rámci zvyšovania transparentnosti a otvorenosti rozpočtu uskutočnilo mnohé pozitívne zmeny, no tento proces sa podľa neho medzičasom spomalil a naďalej pretrvávajú problémy napríklad v oblasti slabej kontroly nakladania s verejnými zdrojmi či nedostatočného informovania a zapojenia verejnosti do rozpočtového procesu.

 

"Ak vláda má záujem tieto nedostatky odstrániť, mala by zaviesť dôveryhodný a efektívny mechanizmus, ktorý by cielene zapájal verejnosť tak do tvorby rozpočtu, ako aj procesu dohľadu nad plnením rozpočtu," argumentuje Kavický. Pre zlepšenie stavu je podľa neho potrebný dôsledný, kvalitnejší a hlbší audit ako doteraz. Vláda by tiež mala začať publikovať a distribuovať občanom krátke prehľady hospodárenia s verejnými zdrojmi.

 

Hodnotenie OBI (Open Budget Initiative) sa opiera o podrobnú analýzu každej z fáz rozpočtového procesu. Ide o medzinárodný, každé dva roky aktualizovaný rebríček krajín z pohľadu rozpočtovej transparentnosti. Pri porovnávaní a zostavovaní rebríčka sa vychádza z metodiky Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a OECD. Aktuálny prieskum na Slovensku prebiehal od júna 2013 do septembra 2015. Najbližšie hodnotenie sa uskutoční v roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies