Transparency: Dotovania liekov nie je spravodlivé, o miliarde eur rozhoduje pár neznámych ľudí

NETKY.SK • 26 August 2016, 13:58 • 2 min
Transparency: Dotovania liekov nie je spravodlivé, o miliarde eur rozhoduje pár neznámych ľudí

BRATISLAVA - Štátny proces rozhodovania o dotovaní cien liekov, takzvaná kategorizácia, trpí nedostatočnou transparentnosťou a profesionalitou, čo zvyšuje riziko korupčného alebo neefektívneho použitia verejných prostriedkov. Konštatovala to mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) vo svojej štúdii.

slovakia

left justify in out

"Pár desiatok ľudí de facto rozhoduje o tom, medzi koho sa prerozdelí viac ako miliarda eur ročne, ktoré poisťovne preplácajú z verejných zdrojov za lieky. Títo ľudia neprechádzajú verejným výberovým konaním, nemusia zverejňovať svoje konflikty záujmov a nakoniec ani len nie sú za svoju prácu platení," poznamenali zástupcovia TIS.


Kľúčovými orgánmi v procese sú kategorizačná komisia a poradná skupina pre farmakoekonomiku. Zápisnice z ich konaní však podľa TIS väčšinou neobsahujú argumenty členov pri rozhodovaní, obzvlášť pri pozitívnom rozhodnutí. Pri rozdielnych názoroch členov nie sú dôvody zverejnené.


"Nie sú zverejnené ani životopisy členov skupiny pre farmakoekonomiku. Pritom odporúčania tejto úzkej, päťčlennej skupiny sú stopercentne kopírované v odporúčaniach kategorizačnej komisie. Hoci konanie členov má dopad na verejné financie dlhé roky dopredu, životopisy bývalých členov ani len samotné ministerstvo, ktoré ich do funkcií menovalo, nearchivuje a teda ani nesprístupňuje," upozornila mimovládka.


Konflikty záujmov členov sa povinne nahlasujú len ministerstvu zdravotníctva. "Nie sú však zverejňované, preto je ťažká verejná kontrola takýchto prehlásení. Zvyšuje to aj zaviazanosť členov voči ministrovi," dodala TIS.


Otázna je podľa mimovládky aj kvalita odhadov spotreby liekov farmafirmami, ktoré obsahujú žiadosti posudzované komisiami. "Pri náhodnom výbere ôsmich liekov kategorizovaných v roku 2013 až šesť z nich nad- či podstrelilo reálnu spotrebu o dva roky neskôr o aspoň 50 percent. Najväčšie odchýlky sme našli pri liekoch, kde firmy odhadli spotrebu troj-, resp. až 8-násobne menšiu, ako bola v skutočnosti. Pri nich to znamená o desiatky tisíc eur vyššie náklady ako odborníci očakávali," informovala mimovládka.


Štúdia Transparency skúmala 265 konaní o zaradení liekov do kategorizácie za roky 2013 až 2015. Tri štvrtiny z nich skončili pozitívnym rozhodnutím. Najčastejšie išlo o lieky na tráviaci systém, rakovinu a liečenie chorôb nervového systému. Najviac úspešných konaní za to obdobie mali spoločnosti Boehringer Ingelheim, Krka a Servier. Posilnením transparentnosti a profesionality kategorizácie môže podľa Transparency International Slovensko ministerstvo zdravotníctva zvýšiť početnosť efektívnych rozhodnutí o úhrade liekov, a tým aj zvýšiť dôveryhodnosť procesu pre verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies