Trampovo víťazstvo zatiaľ najviac pociťuje Mexiko

NETKY.SK • 12 November 2016, 13:40 • 2 min
Trampovo víťazstvo zatiaľ najviac pociťuje Mexiko

MEXIKO - Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách už ťažko dolieha na mexickú akciovú burzu a národnú menu, peso. Informuje o tom agentúra DPA. Peso stratilo od utorka (8. 11.) voči americkému doláru 13 % hodnoty. V piatok (11. 11.) stál dolár v Mexiku 21,05 pesa.

slovakia

left justify in out

Mexický burzový index IPC uzavrel tento týždeň so stratou 3,7 %. „V týchto dňoch pozorujeme veľké výkyvy na všetkých trhoch“, uviedol mexický minister financií José Antonio Meade.

 

Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že keď sa stane prezidentom, bude rokovať o novej verzii už platnej Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktorej členmi sú ešte Kanada a Mexiko. Okrem toho chce zaviesť sankčné clá pre americké firmy, ktoré budú u južného suseda montovať svoje výrobky a predávať ich v Spojených štátoch. V tom prípade by Mexiko poškodila americká protekcionistická obchodná politika. Mexiko vyváža veľkú časť svojej produkcie práve k severnému susedovi. Vlani hodnota jeho vývozu na americký trh dosiahla 532 miliárd USD (488,30 miliardy eur).

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies