Traktoristovi sprísnili trest za jazdu s alkoholom

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 15:47 • 2 min
Traktoristovi sprísnili trest za jazdu s alkoholom

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes sprísnil trest pre 57-ročného traktoristu Ondreja Záchenského z obce Čeláre-Kirť v okrese Veľký Krtíš.

slovakia

left justify in out

Záchenský jazdil na traktore pod vplyvom alkoholu a Okresný súd vo Veľkom Krtíši mu za to uložil podmienečný trest odňatia slobody na dva mesiace. Na návrh prokurátora odvolací súd Záchenskému trest sprísnil o zákaz šoférovania na šestnásť mesiacov.


Profesionálny vodič Záchenský viedol traktor v auguste minulého roka po obecnej zabíjačke na určené miesto. Policajti mu pri opakovanej skúške namerali viac ako dve promile alkoholu v dychu. Záchenský sa na súde k alkoholu priznal, čo súd zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť.

 

V jeho prospech svedčilo i to, že dovtedy viedol riadny život. Súd tiež zistil, že Záchenský má vodičský preukaz 40 rokov a v karte vodiča má iba jeden priestupok. Zákaz šoférovania prvostupňový súd Záchenskému neuložil, pretože trest by postihol viac jeho manželku a matku. Obe sú odkázané na jeho pomoc, lebo manželka je zdravotne postihnutá a matka je osoba vyššieho veku. Záchenský ich vozí na lekárske ošetrenia do Veľkého Krtíša a zabezpečuje aj denné potreby domácnosti.


Prokuratúra však požadovala aj trest zákazu šoférovania a odvolací súd návrhu vyhovel. Predseda senátu poukázal na to, že Záchenský musel vedieť, čo mu hrozí za jazdu pod vplyvom alkoholu a aké následky to bude mať pre jeho blízkych.

 

Záchenského obhajca uviedol, že obžalovanému policajti zadržali vodičské oprávnenie hneď pri zistení jazdy pod vplyvom alkoholu. Prepravu manželky a matky do zdravotníckych zariadení zabezpečuje preto starosta obce, ktorý tiež zabezpečil pre traktoristu Záchenského obhajcu. Odsúdenec má však možnosť po uplynutí polovice zákazu šoférovania požiadať o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies