Štrajkujúci zamestnanci z Hencoviec sa dohodli so zamestnávateľmi

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:48 • 2 min
Štrajkujúci zamestnanci z Hencoviec sa dohodli so zamestnávateľmi

Štrajkujúci zamestnanci z Hencoviec sa dohodli so zamestnávateľmi

slovakia

left justify in out

img

Po šesťhodinovom vyjednávaní v Bratislave sa predstavitelia Odborového zväzu (OZ) KOVO a zástupcovia spoločností Kali Agro a SLO.VI z Hencoviec dohodli na podpise kolektívnej zmluvy, ktorá stanoví nové podmienky zvýšenia platov zamestnancov oboch spoločností, sídliacich prakticky pod jednou strechou.
Takmer 350 zamestnancov oboch spoločností, v ktorých väčšinu tvoria ženy šijúce pre zahraničnú taliansku firmu pančuchy, bude môcť už v utorok (31.8.) ráno nastúpiť do práce. Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu sa obe strany dohodli na zvýšení miezd o 50 eur. Dvadsať percent sumy bude automaticky pripísaných k tarifnej mzde každého zamestnanca. Druhá časť vo výške 15 % je viazaná na dochádzku, čo znamená, že dve absencie z akéhokoľvek dôvodu budú tolerované, pri treťom dni sa táto časť mzdy kráti, za štyri a viac dní nebude vyplatená vôbec. Zvyšná časť mzdy je viazaná na výkonnosť zamestnanca. Uplatní sa až po zavedení výkonnostných noriem. Pokiaľ nebudú stanovené normy, bude zamestnancom vyplácaná prémia vo výške 15 eur. S týmto kompromisom vyjadril spokojnosť tak Machyna a zástupcovia štrajkového výboru z hencovských firiem, ako aj na rokovaní prítomná štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucia Nicholsonová.
Zamestnanci oboch firiem pracovali za minimálne mzdy. Do ostrého štrajku vstúpili 24. augusta po predchádzajúcich neúspešných rokovaniach so zamestnávateľmi a odborárskych protestoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies