Štrajková pohotovosť v dvoch hencovských firmách naďalej trvá

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 07:16 • 2 min
Štrajková pohotovosť v dvoch hencovských firmách naďalej trvá

Štrajková pohotovosť v dvoch hencovských firmách naďalej trvá

slovakia

left justify in out

Štrajková pohotovosť vyhlásená začiatkom júla vo firmách Kali Agro, s. r. o., a SLO.VI, s. r. o., so sídlom v Hencovciach, ktoré sa zaoberajú textilnou výrobou, trvá už niekoľko týždňov. Odborári sa na úprave platových podmienok pre 350 zamestnancov počas kolektívnych vyjednávaní s talianskym majiteľom spoločností nedohodli a o ďalšie kolo rokovaní požiadali sprostredkovateľa z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
      "Doteraz sme sa nedohodli predovšetkým na mzdových otázkach. Platy zamestnancov sa v oboch firmách pohybujú v čistom vyjadrení vo výške okolo 260 eur, čo je úroveň takmer minimálnych miezd," uviedol pre TASR Jozef Balica z Odborového zväzu (OZ) KOVO. Ako dodal, po troch neúspešných kolách kolektívneho vyjednávania sa o dohodu medzi odborármi a manažmentom podniku pokúsi sprostredkovateľ z MPSVR, ktorý sa má v lehote 15 dní oboznámiť so situáciou v podniku a zvolať rokovanie obidvoch zainteresovaných strán. Podľa Balicových slov chcú odbory presadiť zvýšenie platov zamestnancov celkovo o viac ako 10 %.
      "Nie je tu len problém okolo kolektívneho vyjednávania či nízkych platov, doteraz sme rokovali aj o aktuálnych pracovných podmienkach," informoval Balica. Pre zamestnancov obidvoch spoločností sa počas horúčav presadila požiadavka mimoriadnych pracovných prestávok. "Na hale sa namerala teplota 35 stupňov, čo je neprípustné. Hygienické normy hovoria o 28 stupňoch Celzia. Ak zamestnávateľ požaduje 100-% výkony v množstve a v kvalite od zamestnancov, musí preto zabezpečovať aj adekvátne podmienky," poznamenal Balica.
      Zástupca odborov tvrdí, že štrajková pohotovosť nemá žiadny ekonomický dopad na chod spoločností. "Je tam naďalej riadny pracovný režim, zamestnanci chodia do práce. Je to vyjadrenie určitej nespokojnosti so situáciou, ktorá je v podniku a podpora kolektívnemu vyjednávaniu a vyjednávačov," konštatoval Balica. Ďalším krokom je podľa jeho slov činnosť sprostredkovateľa z MPSVR. "Keď sa však nedohodneme, jeho pôsobenie končí a OZ KOVO bude pripravovať ľudí na ostrý štrajk. Osobne si však myslím, že k nemu nedôjde a dohodneme sa," uzavrel Balica.
      Predstaviteľ odborovej organizácie informoval, že o spoločné stretnutie s odbormi prejavil záujem aj člen vyjednávacieho tímu z Talianska, ktorý dnes pravdepodobne pricestoval na Slovensko. Na štvrtok 29. júla pripravuje OZ KOVO v súvislosti s ďalšími krokmi počas štrajkovej pohotovosti v Hencovciach stretnutie so zamestnancami obidvoch spoločností. Podľa Balicu sa na ňom zúčastní aj predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies