Traja zo 17 nových sudcov sú v tomto roku z prostredia mimo súdov

NETKY.SK • 30 December 2015, 09:40 • 2 min
Traja zo 17 nových sudcov sú v tomto roku z prostredia mimo súdov

BRATISLAVA – Súdy sa otvorili v tomto roku ostatným právnickým profesiám iba v malej miere. Z celkovo 17 nových sudcov, ktorí sa stali súčasťou sudcovského stavu, pochádza 14 z prostredia súdov. Iba traja právnici sa dostali do sudcovského talára zvonku.

slovakia

left justify in out

Vo výberových konaniach takto uspela advokátka Zuzana Hlistová, ktorá však bola už v minulosti osem rokov sudkyňou. Okrem nej ešte Peter Kalata - bývalý riaditeľ odboru vnútorných vecí advokácie Slovenskej advokátskej komory, a tiež Ján Golian, odborný asistent z Právnickej fakulty UK v Bratislave.

 

Zvyšní noví sudcovia, ktorých prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie 26. novembra, pracovali doteraz ako vyšší súdni úradníci (VSÚ) na okresných alebo krajských súdoch, jeden ako asistent sudcu na Najvyššom súde.

 

Podobná situácia je i medzi 23 kandidátmi na sudcov, ktorí získali tento rok sudcovskú previerku a boli v novembri a decembri vypočutí v Súdnej rade. Prezident Kiska by ich mal vymenovať v blízkom čase. Až 19 z nich sú bývalí VSÚ a asistenti sudcov NS. Zvyšní štyria sú advokáti, z nich jeden pôsobil ako VSÚ.

 

Od 1. januára budúceho roku je účinná právna úprava, ktorá mení podmienky pre právnikov mimo súdov. Do výberového konania na voľné miesto sudcu sa budú môcť prihlásiť po tom, ako absolvujú prípravné vzdelávanie v Justičnej akadémii.

 

Cieľom zmeny, ktorú presadil minister spravodlivosti Tomáš Borec, je zvýšiť odbornú pripravenosť takýchto adeptov na prácu na súdoch. Prípravné vzdelávanie bude zamerané na osvojenie si praktických zručností potrebných na výkon funkcie.

 

Justičná akadémia bude prípravné vzdelávanie organizovať spravidla dvakrát ročne formou troch dvojdňových školení, ktoré si bude musieť uchádzač zaplatiť. Vyplýva to z koncepcie vzdelávania akadémie, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2016.

 

Takéto opatrenie kritizoval v minulosti prezident Andrej Kiska, ktorý vyjadril obavu, že sa tým zúži priestor pre právnikov mimo súdov stať sa sudcami. Za zmenu právnej úpravy sa vyjadrili aj účastníci tohtoročnej odbornej konferencie o výbere sudcov, ktorú organizovala mimovládna organizácia Via Iuris.

 

Zhodli sa na tom, že prípravné vzdelávanie by sa malo týkať iba úspešných uchádzačov výberových konaní na miesta sudcov. V opačnom prípade to môže podľa účastníkov konferencie uzavrieť justíciu pred ľuďmi zvonku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies