Traja zadržaní podozriví z prípravy útokov zostávajú za mrežami vo Francúzsku

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 18:11 • 2 min
Traja zadržaní podozriví z prípravy útokov zostávajú za mrežami vo Francúzsku

PARÍŽ - Traja zo štyroch zadržaných podozrivých z prípravy teroristických útokov na vojenské zariadenia vo Francúzsku zostávajú naďalej za mrežami.

slovakia

left justify in out

Štvrtý z nich, 16-ročný tínedžer, je medzičasom podľa informácií francúzskych médií odvolávajúcich sa na justičné zdroje na slobode.
     

Skupina, ktorej členov francúzske bezpečnostné zložky zadržali v rôznych lokalitách krajiny v pondelok, chcela na sklonku tohto alebo na začiatku budúceho roka zaútočiť na kasárne juhovýchodne od Perpignanu na juhu Francúzska. Bývalý príslušník námorníctva a jeho komplici sa podľa oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií chystali pred kamerami sťať dôstojníka francúzskej armády.
     

Ako ešte v stredu večer informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, líder štvorice mal v úmysle vycestovať do Sýrie. Príslušným orgánom bol známy už vďaka svojim aktivitám na sociálnych sieťach a kontaktom so známymi aktuálne uväznenými francúzskymi džihádistami.
     

Francúzska opozícia však kritizuje vládnych predstaviteľov za zneužitie kauzy na politické ciele a za priveľmi včasné zverejnenie informácií.
     

Podľa slov generálneho riaditeľa opozičných Republikánov Frédérica Péchenarda vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 treba dať polícii čas na objasnenie prípadu.
     

Niekdajší francúzsky minister obrany Hervé Morin sa vo vysielaní rozhlasovej stanice Sud Radio vyjadril, že ide o neznesiteľnú prekomunikovanosť, a obvinil vládu zo zneužitia prípadu na politické ciele, informovala tlačová agentúra DPA.
     

Ministerka životného prostredia Ségolene Royalová naopak pre televíziu BFM zdôraznila význam poukazovania na úspechy polície i tajných služieb.
     

Francúzsky premiér Manuel Valls ubezpečil krajanov, že vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby prekazila teroristické útoky. Pripomenul, že na ochrane ohrozených objektov sa podieľa 30.000 policajtov, žandárov a vojakov.
     

V Paríži sa v stredu rozhodlo o zintenzívnení bezpečnostných opatrení v okolí citlivých priemyselných zariadení. Minister vnútra Bernard Cazeneuve nariadil kontrolu rešpektovania jestvujúcich bezpečnostných predpisov. Bola to reakcia na čoraz silnejšie indície, že za utorkovými požiarmi v chemickej továrni neďaleko Marseille bolo podpaľačstvo. Táto kauza však nemá súvislosť s prekazenými teroristickými útokmi na vojenské ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies