Traja turisti potrebovali pomoc leteckých záchranárov

NETKY.SK • 1 Október 2016, 17:51 • 2 min
Traja turisti potrebovali pomoc leteckých záchranárov

POPRAD - Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes napoludnie najskôr na pomoc trom turistom. Najprv českému turistovi, ktorý sa počas výstupu na Zadný Gerlach približne 100 metrov od vrcholu pošmykol a následným pádom si poranil rameno.

slovakia

left justify in out

Aj napriek jeho snahe mu vážnosť jeho zranenia nedovolila v zostupe pokračovať samostatne ďalej. Na pomoc mu z popradskej základne vzlietol vrtuľník s posádkou. O prípadoch agentúru SITA informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.


„Lekárka leteckých záchranárov bola do terénu spustená pomocou palubného navijaka. Na mieste mu poskytla primárne ošetrenie a v spolupráci s náhodnými horolezcami zraneného muža vyniesla k miestu, odkiaľ ich oboch bolo možné z terénu evakuovať. Počas medzipristátia bol 33-ročný muž preložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný do nemocnice v Poprade," informovala.


„Krátko potom boli leteckí záchranári vyžiadaní na zásah do oblasti pod Téryho chatou, kde si počas výstupu po reťaziach poranila 16-ročná poľská turistka členok. Lekárka bola k dievčaťu spustená opäť pomocou lanovej techniky. Zranený členok jej ošetrila, zafixovala a po evakuácií z terénu bola prevezená do popradskej nemocnice," dodala hovorkyňa leteckých záchranárov s tým, že rovno odtiaľ smerovala posádka leteckých záchranárov späť, priamo k Chate pod Rysmi, kde sa nachádzala 48-ročná žena s poranenou hlavou. Pilot vrtuľníka pristál na pristávacej ploche pri chate a po ošetrení a naložení pacientky na palubu vrtuľníka smerovali leteckí záchranári tretíkrát do popradskej nemocnice.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies