Traja podnikatelia dostali mastnú pokutu, Novotný vidí za kartelom prípad urgentu v Košiciach

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 14:07 • 2 min
Traja podnikatelia dostali mastnú pokutu, Novotný vidí za kartelom prípad urgentu v Košiciach

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začiatkom toho mesiaca uložil vysokú pokutu za kartelovú dohodu v zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

O vyše 2,5 mil. eur majú byť chudobnejší traja podnikatelia za to, že koordinovali svoj postup v tendri na výstavbu zdravotníckeho zariadenia v Košickom kraji. Má ísť o dvoch podnikateľov pôsobiacich v stavebníctve, ktorí predkladali ponuky do súťaže a spoločnosť zabezpečujúcu pre obstarávateľa služby spojené s tendrom. PMÚ mená účastníkov ani zdravotníckeho zariadenia nezverejnil.


Nezaradený poslanec a podpredseda Šance Viliam Novotný tento prípad stotožňuje s výstavbou urgentného príjmu v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. "Možnosť, že sa jedná o niečo iné za 26,9 mil. eur, čo bolo stavané v Košiciach, kde traja podnikatelia mali nejakú kartelovú dohodu, ako urgentný príjem v UNLP je vylúčená. Nič iné sa tu v tejto cene nestavalo,“ konštatuje Novotný. Cena zákazky, ktorú udáva PMÚ, je totožná s tou, za ktorú bol urgent vysúťažený (26 889 937,5 eur bez DPH). Oba projekty boli spolufinancované z Operačného programu Zdravotníctvo.


Podľa Novotného je dobré, že aspoň Protimonopolný úrad SR nezostal slepý k praktikám, ktoré dnes fungujú v slovenskom zdravotníctve. "Keď už špeciálna prokuratúra strčila hlavu do piesku,“ konštatuje poslanec. Hovorí o organizovanom tunelovaní zdravotníctva nominantmi strany Smer-SD prostredníctvom vopred vybraných firiem.

 

"Týka sa to nákupov prístrojovej techniky, stravovania v nemocniciach či spomínaného tendra na výstavbu urgentného príjmu v košickej nemocnici z eurofondov,“ konštatuje Novotný. Otázkou je podľa neho, čo s tým urobí ministerstvo zdravotníctva a aké opatrenia príjme, aby zabránilo tunelovaniu zdravotníctva. Rozhodnutie PMÚ nie je ešte právoplatné, účastníci sa môžu odvolať.


"Ministerstvo zdravotníctva SR sa nepodieľa nijakým spôsobom na uzavretí zmlúv medzi inými subjektmi a nevedelo ani o žiadnej dohode,“ uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. Tiež pripomína, že výrok protimonopolného úradu ešte nenadobudol právoplatnosť. Čo sa týka prípadného vylúčenia troch firiem z budúcich tendrov v zdravotníctve, konštatuje, že tak môže urobiť len Úrad pre verejné obstarávanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona