FOTO a VIDEO Krvavá dráma v Turecku: Pri bombovom útoku zomreli traja ľudia, desiatky zranených

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 18:49 • 2 min
FOTO a VIDEO Krvavá dráma v Turecku: Pri bombovom útoku zomreli traja ľudia, desiatky zranených

ISTANBUL - Najmenej tri obete na životoch a ďalších 45 zranených si dnes vyžiadal výbuch nálože v aute, ktoré narazilo do policajného vozidla v prevažne kurdskom meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov a svedkov o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Policajné vozidlo podľa slov kancelárie tamojšieho guvernéra prevážalo osoby podozrivé z terorizmu patriace k zakázanej povstaleckej Strane kurdských pracujúcich (PKK), uviedla agentúra BNO News. Medzi zranenými je 12 policajtov a päť prevážaných väzňov.


Dôvodom útoku mohli byť - podľa zdroja z tureckých bezpečnostných zložiek - domnienky, že prevážané osoby boli informátormi vlády, uvádza Reuters.


Militantná PKK vedie na území Turecka už tri desaťročia povstanie za účelom dosiahnutia väčšej autonómie pre tureckých Kurdov. PKK považuje Ankara za teroristickú organizáciu, na podobný zoznam ju zaradili tiež USA i Európska únia.


V častiach Diyarbakiru ako aj viacerých miest ležiacich v blízkosti sýrskych hraníc prebiehajú od vlaňajšieho júla, keď sa v oblasti opäť rozhoreli strety medzi bezpečnostnými silami a kurdskými povstalcami, intenzívne bezpečnostné operácie.


Pri vzájomných stretoch boli odvtedy podľa oficiálnych údajov tureckých úradov usmrtené už stovky vojakov a policajtov a tiež tisíce bojovníkov z PKK. Opozičné strany hovoria aj o približne 500 obetiach z radov civilistov.

 

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies