Traja americkí vojaci zahynuli pri streľbe pri leteckej základni v Jordánsku

NETKY.SK • 4 November 2016, 17:41 • 2 min
Traja americkí vojaci zahynuli pri streľbe pri leteckej základni v Jordánsku

AMMÁN/WASHINGTON - Troch príslušníkov americkej armády zabili dnes pred leteckou základňou v južnom Jordánsku. Oznámili to americkí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný zdroj vo Washingtone uviedol, že jeden príslušník americkej armády zahynul na mieste a dvaja, ktorí pri streľbe utrpeli zranenia, zomreli v nemocnici v jordánskom hlavnom meste Ammán.

 

Podľa Pentagónu na Američanov zaútočili približne na poludnie miestneho času, keď sa blížili k bráne výcvikového zariadenia. Jordánska armáda, ktorá o streľbe informovala prvá, vyhlásila, že výstrely padli, keď sa auto vezúce amerických inštruktorov pokúšalo vojsť na základňu al-Džafr neďaleko juhojordánskeho mesta Maán. Zranenia utrpel aj jordánsky dôstojník.

 

Zatiaľ nie je jasné, čo streľbu vyvolalo, a prípad sa vyšetruje, dodala tlačová agentúra AP.

 

Prozápadné Jordánsko je kľúčovým členom vojenskej koalície pod vedením USA, ktorá bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ovládajúcej veľké časti susedného Iraku a Sýrie.

Jordánsko zápasí aj s domácim extrémizmom, pričom stovky Jordáncov bojujú po boku militantov IS v Iraku aj Sýrii a niekoľko ďalších tisícov Jordáncov podporuje túto extrémistickú skupinu v kráľovstve.

 

Vlani v novembri kapitán jordánskej polície spustil paľbu v medzinárodnom policajnom výcvikovom zariadení, zabil dvoch Američanov a troch ďalších ľudí. Jordánska vláda následne označila policajného kapitána za problémového.

 

Spojené štáty poskytli kráľovstvu milióny dolárov ako pomoc pri opevňovaní jeho hraníc. Pre Západ by akýkoľvek prejav nestability v Jordánsku, kľúčovej spojeneckej krajine, vzbudzoval obrovské obavy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies