Traja americkí poslanci za zatvorenými dverami opäť rozpútali Studenú vojnu

NETKY.SK • 19 December 2014, 18:38 • 2 min
Traja americkí poslanci za zatvorenými dverami opäť rozpútali Studenú vojnu

WASHINGTON – Minulý týždeň vo štvrtok v noci Americká Snemovňa reprezentantov schválila ďalšie sankcie na Rusko. Išlo už o druhú proti-ruskú legislatívu za týždeň, ktorá aj naďalej polarizuje vzťahy medzi USA a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Sankcie boli odsúhlasené „jednohlasne“:

 

Podľa amerických parlamentných procedurálnych pravidiel sa môžu legislatívy prijímať aj tzv. „jednohlasne“. Počas „jednohlasného“ schvaľovania sa môže legislatíva kedykoľvek suspendovať a zákon jednoducho odvolať. Ak má ktorýkoľvek poslanec Kongresu námietky, „jednohlasné“ schvaľovanie sa zastaví a zákon neprejde.

 

Vo štvrtok (11.12) o 10:23:54 večer vzniesol jeden poslanec požiadavku na „jednohlasné“ hlasovanie o prijatie zákona o sankciách voči Rusku. Zákon mohol stopnúť aj jediný poslanec, ktorý by povedal „námietka“. Nikto ju nepodal, pretože zákon pod podstrčený na poslednú chvíľu a nikto sa na neho ani nepozrel.

 

img

 

Väčšina poslancov a médií odišla zo sály ihneď po schválení vládneho výdajového balíčka 1,1 bilióna dolárov.

Podľa záznamov Kongresu boli v čase „jednohlasného“ schvaľovania tohto zákona prítomní iba traja poslanci zo 425. Podľa údajov zapisovateľa zákon prešiel o 10:23:55 večer. Potom zasadanie prerušili.

 

Podľa bývalého poslanca amerického kongresu Dennisa Kucinicha si kongresmani iba zriedkakedy prečítajú legislatívu, o ktorej hlasujú. Táto situácia nastala napríklad pri prijímaní tzv. Patriot Actu, ktorý poslanci odhlasovali po útokoch na dvojičky a výrazne obmedzoval práva občanov.

 

Čo teda traja poslanci odhlasovali?

 

V zákone o sankciách na Rusko boli:

1. Sankcie na ruský energetický priemysel, vrátane Rosoboronexport a Gazprom.
2. Sankcie na ruský obranný priemysel.
3. Sankcie na ruské bankovníctvo a investície.
4. Opatrenia k privatizácii ukrajinských infraštruktúr, elektrární, ropy, plynu a obnoviteľných energií za pomoci Svetovej banky a USAID
5. 50 miliónov na pomoc s korporátnym prevzatím ukrajinského ropného a plynového sektoru
6. 350 miliónov na vojenskú pomoc Ukrajine.
7. 30 miliónov na rozsiahlu propagandistickú kampaň v rádiu, televízii a na internete vo všetkých krajinách bývalého ZSSR.
8. 20 miliónov na demokratickú organizáciu Ukrajiny
9. 60 miliónov pre skupiny ako National Endowment for Democracy, aby zlepšili demokraciu, transparentnosť a vládu zákona v Rusku.
10. Neoverené prehlásenie o tom, že Rusko porušilo Dohodu o jadrových silách stredného doletu, čo znamená „jadrové ohrozenie USA“ a Rusko by malo za to niesť zodpovednosť.
11. Požiadavka, aby Rusko rozmontovalo všetky „zo zeme odpalované strely s dostrelom 500 až 5500 km.“

 

Podľa serveru GlobalSecurity schválila ukrajinská vláda v rovnaký deň tzv. Bezpečnostný plán, ktorý okrem iného obsahoval:

1. Vyhlásenie o tom, že Ukrajina by sa mala stať „vojenským štátom“.
2. Uvoľní viac peňazí z rozpočtu na armádu.
3. Uvedie všetky vojenské operačné jednotky do bojovej pohotovosti.
4. Mobilizuje vojenské jednotky a národné gardy.
5. Zvýši vojenské výdaje z 1%ˇHDP na 5% HDP.
6. Vstúpi do NATO.

 

Podľa bývalého amerického kongresmana Kucinicha „zbavil Západ Ukrajinu suverenity a urobili si z nej pomôcku k preniknutiu NATO na ruskú hranicu a k novému rozpútaniu Studenej vojny so všetkým, čo k nej patrí, vrátanie jadrových hrozieb.“

 

 

Podľa oboch prijatých zákonov postihne Ukrajinu podľa Kucinicha nasledujúci scenár: „Ukrajinci budú po vyhlásení vojenského štátu menej slobodní. Ich krajina bude predhodená medzinárodným bankám a prejde štrukturálnou prestavbou, privatizáciou verejných aktív, úpadkom sociálnych služieb, vyššími cenami a ešte väčším poklesom životnej úrovne. Čo sa týka Európskej únie, tak Ukrajina nedostane ani povolenie, aby sa ich občania mohli uchádzať v Európe o zamestnanie. Ukrajina Západ nezaujíma, ani ich ľudia."

 

Podľa Kucinicha to vyvolá ruskú reakciu, ktorá bude určite vojenská. O hroziacom vojenskom konflikte sa viac dozviete TU!

 

Putin včera vo svojom prejave naznačil ako sa Západ správa k Rusku: „Niekedy si aj ja dokonca myslím, že možno náš medveď musí iba ticho sedieť, neprenasledovať tajgou diviaky, ale iba jesť bobule a med. Možno by ho potom nechali na pokoji. Ale nie, nenechajú, pretože oni sa ho vždy budú snažiť uviazať na reťaz. A až sa im to podarí, vytrhajú mu zuby a aj drápy. Nepovedali nám snáď po páde berlínskeho múru, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na Východ? A začalo to okamžite, dve vlny rozšírenia. A čo je protiraketový systém neďaleko našich hraníc, nie je to predsa múr?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona