Tragickú zámenu glukózy za jed potvrdila aj pitva tehotnej Lucie (†32)

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 06:30 • 2 min
Tragickú zámenu glukózy za jed potvrdila aj pitva tehotnej Lucie (†32)

OSTRAVA - Ostravskí patológovia po vykonaní pitvy potvrdili, že 32-ročná tehotná Lucia, ktorá v stredu 18. júna zomrela po návšteve diabetologickej ambulancie v moravskosliezkom meste Orlová, vypila namiesto glukózy jedovatú dezinfekciu. Pracovníci Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) vyšetria, ako mohlo k tragickej zámene dôjsť. Informácie dnes priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Šéf ostravského Ústavu súdneho lekárstva Igor Dvořáček uviedol, že jeho tím vykonal pitvu zosnulej ženy a jej šesťmesačného plodu. "Je to tragédia pre rodinu aj pre zdravotníkov," dodal. Po mladej žene zostal šesťročný syn a zdrvený manžel.
      

Policajný hovorca Petr Svoboda potvrdil, že bezprostrednou príčinou smrti bola kombinovaná intoxikácia gáfrom a fenolom. Zmes sa nazýva aj Chlumského roztok a používa sa na liečbu kožných ťažkostí, ale tiež na dezinfekciu chirurgických nástrojov.
      

Policajný hovorca dodal, že v súvislosti s prípadom ešte proti nikomu nezačali trestné stíhanie. SÚKL vždy vykonáva kontrolu na mieste, keď existuje podozrenie, že došlo k zámene liečivých prípravkov vyrábaných hromadne alebo pripravených v lekárni. Kontroluje aj zaobchádzanie s liečivými prípravkami v lekárňach, zdravotníckych zariadeniach a na miestach, kde s prípravkami prichádzajú do kontaktu.
      

Polícia vyšetruje úmrtie ženy ako usmrtenie z nedbalosti. Zatiaľ neznámemu páchateľovi hrozí šesťročné väzenie, uviedol portál iDNES.cz.
      

Budúca mamička sa v súkromnej ambulancii v Orlovej v okrese Karviná podrobila bežnému testu na tehotenskú cukrovku. Namiesto glukózy však vypila jedovatú dezinfekciu. Personál prišiel na zámenu neskôr, keď už žena odišla, a zalarmoval políciu. Tá našla ženu doma v byte v bezvedomí. Privolaní záchranári jej už nedokázali pomôcť.
      

Polícia preveruje aj možnosť, že tekutinu vymenili mimo ordinácie, napríklad v lekárni - to znamená, že preveruje dodávateľov látok do orlovskej ambulancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies