Tragickú udalosť v Devínskej Novej Vsi dôsledne vyšetríme

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:30 • 2 min
Tragickú udalosť v Devínskej Novej Vsi dôsledne vyšetríme

Tragickú udalosť v Devínskej Novej Vsi dôsledne vyšetríme

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová dnes svojím podpisom do kondolenčnej knihy na Úrade vlády SR vyjadrila sústrasť s obeťami tragických udalostí, ktoré sa v pondelok (30.8.) odohrali v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.
"Vláda SR súcití so všetkými, ktorí prežívajú žiaľ a ktorí dnes nevinne trpia. Urobíme všetko preto, aby sme sa tu takto nemuseli stretávať. Vieme, ako to bolí a chceme, aby tí, ktorí nevinne trpia, čím skôr opäť nabrali silu a mohli spolu s nami kráčať po našom Slovensku. Chcem vás ubezpečiť v mene celej vlády, že dôsledne vyšetríme celú udalosť," uviedla pri tejto príležitosti Radičová.
Spolu s premiérkou sa dnes do kondolenčnej knihy podpísal aj minister dopravy Ján Figeľ, minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, minister financií Ivan Mikloš, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihály, štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák, minister vnútra Daniel Lipšic a zástupcovia diplomatických misií.
Dnes v poobedňajších hodinách by kondolenčnú knihu mali podpísať aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Eugen Jurzyca a štátny tajomník Jaroslav Ivančo. TASR o tom informovala Miriam Žiaková z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Kondolenčná kniha je dnes na Úrade vlády SR vystavená aj pre verejnosť a to do 15.00 h.
Obete tragédie si na Úrade vlády okrem verejnosti dnes pripomenula aj Spoločnosť Ferdinanda Martinenga. Jej predseda Peter Kurhajec priniesol srdce, vyrobené z tvrdého drôtu - s názvom Bolesť v srdci. "Je to občiansky prejav piety s pozostalými pri veľkých tragédiách. Toto je už 19. srdce, ktoré sme odovzdali. Začali sme pri atentáte na dvojičky v New Yorku," skonštatoval.
Aj napriek tragédii a žiaľu, ktoré Slovensko prežíva, považuje Radičová dnešný Deň Ústavy za významný sviatok. Uviedla to v súvislosti s vyhlásením štátneho smútku vládou na štvrtok 2. septembra. "Deň Ústavy znamená veľmi dôležitý moment vo vývoji Slovenskej republiky. Ústava musí byť garanciou dodržiavania ľudských práv, mala by byť, ale nie vždy je tomu tak," dodala premiérka.
Podľa Radičovej však ani samotný obsah ústavy neznamená, že sú garantované ľudské práva. "Veď napokon v ústave do roku 1989 bola zakotvená vedúca úloha jednej politickej strany – teda ústava garantovala moc jednej politickej strane. Záleží na tom, čo obsahuje ústava, čo garantuje a musíme ju sústavne zdokonaľovať," dodala Radičová s tým, že aj napriek tomu, že súčasná Ústava SR má za sebou osem noviel, nie je dokonalým dokumentom. "Je na nás a na politikoch, aby ústava znamenala aj ústavnosť, aby ústavnosť znamenala dodržiavanie ľudských práv a šancu vymôcť si tieto práva," dodala predsedníčka vlády.
Pondelková streľba sa stala druhou najkrvavejšou v histórii Slovenska. Útočníkom bol 48-ročný Ľubomír Harman z Devínskej Novej Vsi, ktorý v pondelok predpoludním začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. O život pri nej prišlo osem ľudí a 15 ďalších bolo zranených. Krajina si pamiatku obetí uctí vo štvrtok 2. septembra, vláda SR vyhlásila v tento deň štátny smútok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies