Tragické výročie prvovýstupu na Mount Everest: Zomreli traja horolezci

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 13:47 • 2 min
Tragické výročie prvovýstupu na Mount Everest: Zomreli traja horolezci

KÁTHMANDU - Ďalší traja horolezci zahynuli počas himalájskej expedície v Nepále, uviedli organizátori v utorok. Zatienili tak oslavy 60. výročia prvého výstupu na najvyššiu horu sveta, ktorú sa podarilo zdolať 29. mája 1953.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatsedemročná Japonka Čizuko Konová, 50-ročný Španiel Juanjo Garra a ich nepálsky sprievodca uviazli v piatok na hore Dhaulágirí (8167 m n. m.). Ich smrť potvrdili nepálske úrady v utorok. Počet obetí tohtoročného 60. výročia prvého zdolania vrcholu Mount Everestu Šerpom Tenzingom Norgayom a Novozélandčanom Edmundom Hillarym tak dosiahol 16. Garra si zlomil členok a záchranári sa k nemu nemohli dostať. Za akých okolností zomrela Konová nie je zatiaľ známe. 

Každý rok v máji, keď je najlepšie počasie v Himalájach, sa horolezci z celého sveta pokúšajú zdolať himalájske vrcholy. Pády lavín, zranenia a náhle zhoršenie počasia sú však ich veľkí nepriatelia. 

V stredu si 60. výročie prvovýstupu na najvyššiu horu sveta pripomenie aj kráľovná Alžbeta II. v priestoroch Kráľovskej geografickej spoločnosti, na ktorej sa zúčastní aj syn Edmunda Hillaryho Peter a Norgayov syn Jamling.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies