Tragická zrážka vlakov v Nemecku má 11 obetí: Nešťastie spôsobilo zrejme ľudské zlyhanie

NETKY.SK • 10 Február 2016, 10:16 • 2 min
Tragická zrážka vlakov v Nemecku má 11 obetí: Nešťastie spôsobilo zrejme ľudské zlyhanie

BAD AIBLING - Nemecká polícia dnes oznámila, že ukončila pátranie po obetiach utorkovej čelnej zrážky vlakov v Bavorsku. Súčasne poprela predchádzajúcu správu o nájdení telesných pozostatkov 11. obete.

slovakia

left justify in out

Konečná bilancia kolízie je teda desať mŕtvych a 81 zranených, uviedol hovorca bavorskej polície Andreas Guske, ktorého citovala agentúra DPA.  Hovorca tak uviedol na pravú mieru predchádzajúce vyhlásenie polície, ktoré hovorilo o nájdení tela 11. obete. Súčasne vyjadril nádej, že už nezomrie nikto z 81 zranených, z ktorých je 18 vo vážnom stave. 

 

K zrážke dvoch prímestských osobných vlakov Meridian, v ktorých sa dovedna viezlo 150 ľudí, došlo v utorok ráno na jednokoľajovej trati pri bavorskom meste Bad Aibling, ležiacom približne 40 kilometrov juhovýchodne od Mníchova.

 

Podľa polície bolo vážne zranených 18 ľudí, zatiaľ čo vyše 60 utrpelo ľahšie zranenia.

 

Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora. Vyšetrovatelia preverujú aj fungovanie brzdného systému, ktorý má zabrániť zrážkam vlakov. Skúmajú tiež údaje z dvoch čiernych skriniek nájdených na mieste nešťastia. Tretiu sa podľa dostupných informácií zatiaľ nepodarilo nájsť.

 

Zatiaľ však nevedno, kto nesie zodpovednosť za frontálnu zrážku dvoch vlakových súprav, pri ktorej prišlo o život najmenej desať ľudí a ďalšie desiatky utrpeli sčasti ťažké zranenia.

 

Zrážka sa stala v zákrute na úseku trate vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať. Išlo o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.

 

Dnes by mali začať z trate odstraňovať zdemolované vozne za pomoci dvoch žeriavov.

 

 

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý je aktuálne na štvordňovej oficiálnej návšteve Nigérie, sa z afrického štátu dnes telefonicky informoval o okolnostiach, ktoré viedli k tragickému železničnému nešťastiu v spolkovej krajine Bavorsko. Stalo sa tak pri telefonáte so spolkovým ministrom dopravy Alexandrom Dobrindtom.

Gauck zdôraznil, že je myšlienkami s poškodenými, ich rodinami a príbuznými.

 

Obe koaličné strany únie, Kresťanskodemokratická únia (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ako aj Kresťanskosociálna únia (CSU) bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera, zrušili v dôsledku železničnej katastrofy na stredu naplánované stranícke rokovania.

 

S odstraňovaním vrakov súprav sa s využitím ťažkej techniky začne na mieste katastrofy až v stredu. V rovnaký deň tu očakávajú aj predsedu bavorskej vlády Horsta Seehofera.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies