Tragická smrť slovenského vojaka, ktorý pôsobí vo francúzskej légii: Zahynul v Mali!

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 10:56 • 2 min
Tragická smrť slovenského vojaka, ktorý pôsobí vo francúzskej légii: Zahynul v Mali!

PARÍŽ - Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian vo štvrtok oznámil, že počas operácie na severe Mali zahynul francúzsky legionár.

slovakia

left justify in out

Prezident Francois Hollande vo vyhlásení vzdal hold vojakovi Marcelovi Kalafutovi (26), uviedol na svojej webovej stránke denník Wall Street Journal. Podľa francúzskej stránky Zone Militaire však ide o príslušníka francúzskej cudzineckej légie slovenskej národnosti.

 

Seržant patril k výsadkovému pluku so základňou v Calvi na Korzike. Zahynul pri explózii podomácky vyrobeného výbušného zariadenia, povedal Le Drian v rozhovore pre televíznu stanicu BFM.

 

Podľa stránky Zone Militaire došlo k incidentu v noci na 8. mája počas operácie neďaleko dediny Tessalit. Pri výbuchu nálože utrpeli zranenia dvaja jeho spolubojovníci, ktorí sa s ním viezli v aute.

 

Marcel Kalafut vstúpil do cudzineckej légie v roku 2007, keď mal 20 rokov. Dostal sa do 2. výsadkového cudzineckého pluku (2 REP). "Vďaka vynikajúcej fyzickej kondícii, odhodlaniu a morálnym vlastnostiam" ho podľa portálu vybrali v rámci pluku do elitného výsadkového komanda (Groupement des commandos parachutistes - GCP).

 

Seržant sa zúčastnil na niekoľkých operáciách v zahraničí - v roku 2008 v Gabone, v roku 2010 v Afganistane v roku 2013 v Stredoafrickej republike a v Mali. Do Mali ho opäť vyslali 7. marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona