Šoféra autobusu obvinili: V nemocnici zostávajú ešte traja pacienti

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 12:25 • 2 min
Šoféra autobusu obvinili: V nemocnici zostávajú ešte traja pacienti

BRATISLAVA - Medzi Piešťanmi a Hlohovcom na 73. kilometri diaľnice D1 smerom do Bratislavy havaroval autobus plný detí. Pri nehode vyhasli životy štyroch detí. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová aj hovorca Operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby SR Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

Po nehode školského autobusu zostávajú v nemocnici traja pacienti

V súvislosti s tragickou nehodou autobusu trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu zostávajú nateraz na Traumatologicko-ortopedickej klinike Fakultnej nemocnice (FN) Trnava hospitalizovaní ešte traja pacienti. Informoval o tom TASR hovorca FN Matúš Stračiak.
      

V piatok 6. júna po nehode boli hospitalizovaní spolu 19 zranení, traja z nich sa podrobili operačnému zákroku. Počas víkendu prepustili väčšinu do domácej starostlivosti, v nedeľu navečer bolo vo FN spolu sedem hospitalizovaných.  
      

Prepustené domov boli už aj dve dievčatá, ktoré zostali počas víkendu na pozorovanie v piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera. Tam spolu po kolízii priviezli šesť zranených. 

 

Šoféra autobusu smrti obvinili

Šoféra autobusu, v ktorom tragicky zahynuli štyri tínedžerky, už obvinili. Informovala o tom televízia Markíza vo večerných Televíznych novinách. Policajný vyšetrovateľ ho vypočúval na kriminálke v Trnave viac ako dve hodiny. Keď ho odvádzali späť do policajnej cely, rodinám dievčat odkázal, že ho to mrzí. Čo presne sa v autobuse stalo, sa zatiaľ nevie, nad príčinami sa podľa Markízy stále iba špekuluje. Pri nehode sa zranilo 23 študentov a dve učiteľky, Patrícia, Paulína, Nikola a Zuzana nehodu neprežili.

 

Väčšinu zranených z nehody školského autobusu už prepustili z nemocnice

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava je aktuálne hospitalizovaných sedem zranených z piatkovej (6. 6.) nehody školského autobusu na diaľnici D1. V priebehu dneška a soboty 7. júna prepustili do domácej starostlivosti 12 hospitalizovaných. Päť pacientov zostalo na traumatológii a dvaja na chirurgii. Uviedol to dnes pre TASR riaditeľ nemocnice Martin Tabaček. 
      

"U všetkých sa stav zlepšil," konštatoval a dodal, že posledných hospitalizovaných prepustia v závislosti od vývoja ich zdravotného stavu pravdepodobne v priebehu nasledujúceho týždňa.
      

Nehoda na úseku diaľnice D1 za Piešťanmi v smere na Hlohovec sa stala v piatok 6. júna medzi 74. a 75. kilometrom, na mieste zahynuli štyri študentky. V autobuse sa viezlo 29 žiakov Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave, dve učiteľky a šofér. Do nemocnice v Trnave odviezli 19 zranených, šesť do Piešťan do Nemocnice Alexandra Wintera a dvoch do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Voči vodičovi autobusu začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

 

Zdravotný stav pacientov po nehode autobusu sa nezhoršil

U žiadneho z pacientov, ktorých po piatkovej nehode autobusu na diaľnici D1 previezli do nemocníc v Piešťanoch, Trnave a Bratislave, nezaznamenali lekári zhoršenie zdravotného stavu. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike o tom informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), ktorá diskutovala s exministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH).


"V tejto chvíli môžem povedať, že u mladých pacientov, ktorí sú v ošetrovaní v troch nemocniciach, dvaja stále v Piešťanoch, 17 plus dve pani učiteľky v Trnave a dvaja v Bratislave, sme nezaznamenali žiadne zhoršenie zdravotného stavu," uviedla Zvolenská. Ako dodala, všetci sú pri vedomí, nie sú v ohrození života. "Pevne veríme, že na budúci týždeň budú postupne odchádzať do domáceho ošetrenia," povedala šéfka rezortu zdravotníctva.
    

Uhliarik vyzdvihol prácu všetkých lekárov a sestier, ktorý sa na ošetrovaní pacientov podieľali. "Aj mne je veľmi ľúto, že sa táto tragédia stala, a chcem poďakovať a vyzdvihnúť prácu všetkých tých lekárov a traumatológov, chirurgov a, samozrejme, sestier, ktorí v týchto nemocniciach veľmi rýchlo a promptne zareagovali, aby sa to poškodenie zdravia neprehlbovalo. Aby ostatní, ktorí boli prevezení do nemocníc, sa jednoducho čím skôr dostali k svojim rodinám a rodičom," dodal Uhliarik.

img

 

Kúpele ponúkli bezplatnú rehabilitáciu všetkým zraneným z autobusu

Bezplatnú rehabilitáciu pre všetkých zranených z autobusu trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu ponúkli Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a. s. Oznámil to dnes riaditeľ kúpeľov Klaus Pilz počas svojho príhovoru na slávnostnom ceremoniáli otvorenia novej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová.

 

Z kúpeľného mesta poslali energiu rodinám zosnulých gymnazistiek

Spolupatričnosť s rodinami tragicky zosnulých študentiek trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu preukázali účastníci dnešného slávnostného otvorenia novej letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. Na výzvu podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej v jeho úvode minútou ticha vzdali úctu obetiam piatkovej (6. 6.) tragickej nehody autobusu na diaľnici D1 a spoločne poslali energiu pozostalým.
      

Urobili tak i z dôvodu, že Trnava i Piešťany sú súčasťou jedného územného celku a stredné školy v oboch mestách sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Piešťany Drahomíra Moretová.
      

Na slávnosti sa zúčastnili i štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík, zástupcovia veľvyslanectiev viacerých krajín, predstavitelia mesta i Slovenských liečebných kúpeľov, a. s., a ďalší hostia. Medzi nimi sú aj poprední zástupcovia organizácií cestovného ruchu na Slovensku. "Ich záujem nás veľmi teší, prezentuje význam nášho kúpeľného mesta v tejto oblasti," uviedla Moretová.

 

Väčšinu zranených ešte počas víkendu prepustia z nemocnice

Všetkých 19 účastníkov piatkovej popoludňajšej tragickej dopravnej nehody autobusu hospitalizovaných vo Fakultnej nemocnici v Trnave je v stabilizovanom stave, väčšinu z nich ešte počas víkendu prepustia domov. Zlepšenie stavu konštatovali lekári aj v prípade dvoch pacientov, ktorí boli umiestnení na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Martin Tabaček. V prípade zranených sa podľa neho nevyskytli žiadne také komplikácie, ktoré by nevedeli lekári okamžite riešiť.

 

Zranení zostávajú v nemocnici, niektroých už prepustia domov!

Zdravotný stav žiakov a učiteliek trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu, ktorých hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Trnava po piatkovej tragickej nehode autobusu na diaľnici D1, je stabilizovaný a zlepšuje sa. 
      

V súčasnosti, ako TASR informoval riaditeľ nemocnice Martin Tabaček, sa robia ďalšie vyšetrenia. "Nie je vylúčené, že v priebehu tohto víkendu prepustíme prvé deti domov," povedal. 
      

Vo fakultnej nemocnici zostalo na pozorovanie 17 žiakov a dve učiteľky, tri osoby sa podrobili operačnému výkonu. Nemocnica umožnila zotrvať rodičom zranených detí pri ich lôžkach počas noci z piatka na sobotu. 

 

Polícia prípad tragickej nehody gymnazistov vyšetruje

Vyšetrovateľ začal vo veci havárie autobusu s trnavskými gymnazistami trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia, z ktorého je podozrivý 57-ročný vodič autobusu. Po dopravnej nehode ho vyšetrovateľ zadržal a v súčasnosti s ním prebiehajú ďalšie procesné úkony. Informovala o tom dnes trnavská krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.
      

Na miesto dopravnej nehody polícia prizvala znalca z odboru dopravy, ktorý bude vykonávať znalecké skúmanie na stanovenie okolností a príčin nehody. "Súčasne polícia zabezpečuje ďalšie dôkazy a výsluchy poškodených svedkov. Po zadokumentovaní dopravnej nehody polícia autobus spolu s vecami detí zaistila pre ďalšie znalecké skúmanie. Veci, ktoré sa nachádzajú v batožinovom priestore autobusu, ale aj tie, ktoré policajti našli v okolí udalosti, budú v čo najkratšom čase vrátené rodičom detí. Polícia bude kontaktovať rodičov osobne, ale aj prostredníctvom zástupcov školy," dodala hovorkyňa. 
      

Tragická havária  sa stala v piatok 6. júna pred 16. hodinou na diaľnici D1 v km 74 v smere na Hlohovec. V autobuse sa nachádzalo 29 detí a dve učiteľky. Vodič zišiel zatiaľ z nezistených príčin mimo cestu. Na mieste podľahli štyri dievčatá. Záchranári odviezli do nemocnice v Piešťanoch 6 detí, dve zostali na pozorovanie. Do trnavskej fakultnej nemocnice previezli 17 študentov a ich pedagogičky, tri osoby sa podrobili operačnému výkonu. Hospitalizovaní zostali v nemocnici počas noci na dnes na pozorovanie. Do bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice previezol dve zranené deti z miesta nehody záchranársky vrtuľník. Postihnutým a ich rodinám bola ponúknutá pomoc krízových psychológov. Na mieste tragédie zasahovali hasiči z Piešťan, Hlohovca a Trnavy. Diaľnica D1 bola niekoľko hodín v úseku nehody uzavretá, dopravu obnovili až po 22. hodine.

 

img

 

Pred športovým gymnáziom už horia sviečky

Sviečky a kytice kvetov prinášajú pred školu spolužiaci mŕtvych žiakov, ktorí dnes popoludní tragicky zahynuli v autobuse vracajúcom sa zo školskej exkurzie. Na budove Športového gymnázia v Trnave vyvesili čiernu zástavu.

 

Mikuš vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým z nehody autobusu

Za mimoriadnu tragédiu označil dnešnú nehodu autobusu so študentmi trnavského Športového gymnázia Jozefa Herdu predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš počas návštevy Fakultnej nemocnice v Trnave. Vedeniu a personálu nemocnice poďakoval za pohotovú reakciu na nehodu, po ktorej bolo uvedených do pohotovosti asi šesťdesiat jej zamestnancov. Trnavský samosprávny kraj je zriaďovateľom športového gymnázia, ktoré dnes prišlo o štyroch svojich študentov. Pred školou horia sviečky a na radnici vyvesili čiernu zástavu. ,,Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, korí stratili najbližších. Samozrejme, v každom prípade sme pripravení pomáhať,“ dodal Mikuš.

 

img

 

Študenti, ktorí boli po nehode hospitalizovaní v Bratislave, sú pri vedomí

Dvaja pacienti, ktorých po nehode autobusu na diaľnici D1 previezli do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, sú stabilizovaní, pri vedomí a nie sú v ohrození života. Potvrdila to ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Jeden pacient bol operovaný," informovala ministerka v bratislavskej nemocnici.

 

Gymnazisti z havarovaného autobusu zostávajú na pozorovanie v nemocnici

Za jednu hodinu a 45 minút od oznámenia havárie autobusu trnavských gymnazistov pri Piešťanoch dostali lekári pod kontrolu všetkých 19 privezených zranených v trnavskej nemocnici. Na diagnostikovaní, vyšetrení a ošetrení sa podieľalo niekoľko desiatok zdravotníckych pracovníkov a tiež manažment nemocnice. Uznanie za ich prácu vyslovila dnes po návšteve zranených školákov vo Fakultnej nemocnici Trnava ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
      

Traja pacienti, ako informoval novinárov na brífingu prednosta Kliniky úrazovej chirurgie Ján Kuchta, sa podrobili operácii, z nich dvaja majú ťažké zranenia. Všetci privezení účastníci havárie - 17 študentov a 2 učiteľky - zostávajú v zariadení na pozorovanie. "Veríme, že sa už nepreukážu žiadne ohrozenia ich zdravia," dodala Zvolenská. Ministerka ešte predtým navštívila Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch, kam z miesta havárie doviezli šiestich zranených, na pozorovanie zostali podľa jej slov dve dievčatá. Trnavská nemocnica umožnila zostať cez noc pri lôžkach zranených ich rodičom, pre všetkých sú k dispozícii krízoví psychológovia. 
      

Tragická havária sa stala dnes popoludní na diaľnici D1 v km 74 v smere na Hlohovec. V autobuse sa nachádzalo 29 slovenských detí. Vodič zišiel zatiaľ z nezistených príčin mimo cestu, pričom haváriu neprežili štyri dievčatá.

 

Prvotné informácie hovorili o dvoch mŕtvych učiteľkách, dieťati a vodičovi. Aktuálne informácie však hovoria o smrti štyroch detí vo veku asi 14 rokov. 

 

img

 

Traja ľudia z autobusu sú v Trnave vo vážnejšom stave

Študenti z havarovaného autobusu sú v troch nemocniciach. Sedemnásť žiakov s ľahkými zraneniami skončilo v trnavskej nemocnici, kde s nimi sú aj obe učiteľky z autobusu. Jedna z nich má ťažšie zranenia, ktoré si vyžiadajú dlhšie liečenie. Uviedla to dnes novinárom priamo na mieste tragickej dopravnej nehody ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Brífing odvysielala televízia TA3 v Hlavných správach. Ako ďalej uviedla ministerka Zvolenská, šesť detí s ľahkými zraneniami skončilo v piešťanskej nemocnici, dve z nich si lekári ešte nechávajú na pozorovaní. Dvoch študentov z havarovaného autobusu previezli so zlomeninami, tržnými ranami a otrasom mozgu do bratislavskej detskej fakultnej nemocnice. Ako uviedla Zvolenská, obe deti sú pri vedomí a komunikujú.

 

img

 

 

Na mieste havárie zasahovali hasiči z Piešťan, Hlohovca, Trnavy, štyri sanitky a dva vrtuľníky. Diaľnica D1 je v úseku nehody uzavretá. "Vodič zišiel z nezistených príčin mimo cestu," uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

 

img

 

Autobus s deťmi, ktorý dnes havaroval na diaľnici pri Trnave, nebol v kolízii s inými vozidlom. Na mieste nehody to prostredníctvom televízie TA3 potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák, podľa neho to vyplýva zo svedeckých výpovedí. Pri nehode zomreli štyri deti. V autobuse bolo 32 ľudí - 29 študentov, dve učiteľky a vodič. 

 

Kaliňák: Autobus nebol v kolízii s iným vozidlom

 

img
     

"Autobus zišiel z cesty a pri obhliadke stôp, ktoré zanechal na svahu, vodič sa pravdepodobne snažil dostať naspäť na cestu a na pomerne prudkom svahu došlo k prevráteniu vozidla," povedal Kaliňák. Vonkajšia obhliadka autobusu podľa neho technickú chybu neukázala, no vylúčiť sa nedá ani mikrospánok vodiča. "Ako sa ten autobus prevrhol, tak niektorí zo študentov zostali pod autobusom, takže nebolo možné ich oživiť," uviedol.

      

Hlásenie o nehode dostali záchranári podľa slov Kaliňáka o 15.50 h. Ako ďalej uviedol, vodič je v rukách polície a utrpel minimálne zranenia. Trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová informovala, že všetci rodičia detí, ktoré sa v autobuse nachádzali, dostanú presné informácie na riaditeľstve Policajného zboru, Kollárova 31 v Trnave alebo telefonicky čísle 0908 724 865.

 

Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval dnes popoludní na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Gymnazisti sa práve vracali z exkurzie na Orave.

 

Politici vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým

 

Predseda vlády Robert Fico vyjadruje hlbokú ľútosť nad touto tragédiou a vyslovuje úprimnú sústrasť pozostalým. Dúfa v rýchle zotavenie zranených žiakov. Zároveň požiadal ministra vnútra o čo najrýchlejšie vyšetrenie príčin tejto nehody.

 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič vyjadruje najúprimnejšiu sústrasť pozostalým z dnešnej autobusovej tragédie na diaľnici D1. Podľa jeho slov táto tragédia zasiahne nielen najbližšie rodiny, kamarátov a známych, ale každého, kto cíti obrovskú hĺbku bolesti nad vyhasnutím mladých životov.  Podľa ministra Dušana Čaploviča je bolesť o to ťažšia, že tragicky vyhasla sviečka života tých, ktorí mali mať pred sebou celý život. "Možno Slovensko dnes prišlo o športové talenty a budúcu pýchu v športe, vede, či výskume. Určite však rodičia prišli o to najcennejšie - kus svojho ja a rovesníci o svojich kamarátov. Je to v každom prípade obrovský smútok a bolesť pozostalých, ktorým chcem touto cestou vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť," uvádza minister Dušan Čaplovič.  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies