Tragédiu v textilnej továrni spôsobili obrovské generátory

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 07:11 • 2 min
Tragédiu v textilnej továrni spôsobili obrovské generátory

DHÁKA - Minulotýždňové zrútenie továrenskej budovy v Bangladéši, pri ktorom zahynulo vyše 500 ľudí, bolo pravdepodobne dôsledkom chvenia elektrických generátorov.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru AFP o tom v piatok informoval jeden z najvyšších predstaviteľov komisie, ktorá tragédiu na predmestí hlavného mesta Dháka vyšetruje. Podľa Maina Uddina Khandakera z bangladéšskeho ministerstva vnútra predbežné závery poukazujú na skutočnosť, že na štyroch najvyšších podlažiach budovy boli v rozpore s predpismi umiestnené "obrovské generátory". Ich štartovanie po prerušení dodávky elektriny sprevádzala vibrácia, ktorá v spojení s chvením niekoľkých tisícov šijacích strojov spôsobila zrútenie budovy, povedal vyšetrovateľ. Samotná budova, kde sa nachádzalo niekoľko výrobní odevov, bola podľa neho postavená "pre komerčné využitie", na továrenské zariadenia však nebola dimenzovaná.

V súvislosti s tragédiou v meste Savar neďaleko Dháky už bangladéšske orgány zadržali najmenej 12 ľudí. Vyšetrovatelia podľa Khandakera predložia záverečnú správu až po skončení vyslobodzovacej operácie, ktorá pokračuje za pomoci ťažkej techniky. Armádne koordinačné stredisko v piatok informovalo, že po náleze ďalších obetí celkový počet mŕtvych stúpol na 525. Predpokladá sa, že v čase zrútenia sa v budove nachádzalo približne 3000 pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies