Tragédia v uhoľnej bani vyvolala protivládne protesty: Hlásia už 274 obetí!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 06:49 • 2 min
Tragédia v uhoľnej bani vyvolala protivládne protesty: Hlásia už 274 obetí!

ISTANBUL - Počet obetí utorkového banského nešťastie na západe Turecka stúpol už na 274, čím sa výbuch v bani v meste Soma stal vôbec najhorším v histórii Turecka. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Doteraz najhorším banským nešťastím bol výbuch v bani v čiernomorskom prístavnom meste Zongulak, pri ktorom v roku 1992 zahynulo 263 baníkov.
      

Turecká polícia dnes zasahovala slzotvorným plynom a vodnými delami proti tisícom demonštrantom, ktorí sa v centre Istanbulu zhromaždili na protest proti banskému nešťastiu a s požiadavkou na odstúpenie vlády. Polícii sa podarilo protest rozohnať, informovala agentúra Reuters. K zrážkam polície s demonštrantami došlo aj pri podobnom proteste v hlavnom meste Ankara.
      

Z bane v meste Soma, ležiacom asi 250 kilometrov južne od Istanbulu, sa podľa informácií banskej spoločnosti podarilo zachrániť takmer 450 živých baníkov, pričom desiatky z nich utrpeli zranenia. V podzemí sa však podľa vlády stále môže nachádzať okolo 100 baníkov.
      

Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam vypukli násilnosti aj v meste Soma, kde sa zhromaždili stovky baníkov a ich príbuzných v očakávaní nových správ o nezvestných.
      

Pred sídlom vládnucej strany AKP v Some sa zhromaždil dav prevažne mladých demonštrantov, ktorí začali hádzať kamene na policajtov. Protestujúci skandovali protivládne heslá a premiéra Erdogana označovali za vraha a zlodeja.
      

Premiér varoval, že niektoré radikálne skupiny by sa mohli pokúsil zneužiť banské nešťastie na diskreditáciu jeho vlády. Zároveň prisľúbil dôkladné vyšetrenie celej udalosti a nulovú toleranciu k zanedbaniu bezpečnostných pravidiel.
      

Turecká opozícia obviňuje vládu z toho, že presadila privatizáciu baní, ale ignorovala opakované varovania týkajúce sa ich bezpečnosti. Podľa prvých zistení výbuch a následný požiar v uhoľnej bani zavinila porucha distribučnej jednotky napájania. Obete zahynuli na následky otravy oxidom uhoľnatým; v dôsledku požiaru totiž vypadla elektrina a prestal fungovať ventilačný systém i výťahy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies