Tragédia v Česku: Zavraždili vplyvného politika Romana Housku!

NETKY.SK • 19 November 2013, 09:38 • 2 min
Tragédia v Česku: Zavraždili vplyvného politika Romana Housku!

PRAHA - Romana Housku (51), životného partnera bývalej hajtmanky a súčasnej námestníčky hajtmana Jany Vaňhovej (ČSSD), zavraždili v pondelok večer v Chomutove. Vplyvného člena miestnej sociálnej demokracie našli mŕtveho pred jeho vilou. Houskovu smrť potvrdilo štátne zastupiteľstvo.

slovakia

left justify in out

Vraždu vplyvného politika potvrdil aj ústecký poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. "Áno, môžem potvrdiť, že pán Houska bol zavraždený. Neviem si predstaviť, že by to akokoľvek súviselo s politikou. Podľa mňa za tým bol skôr obchod, ale to je môj názor," povedal serveru iDNES.cz poslanec Foldyna.

Politikovo telo sa podľa servera Novinky.cz našlo v garáži s prestrelenou hlavou. Bývalá hajtmanka Jana Vaňhová sa k činu odmietla vyjadriť. Neskoro večer polícia uviedla len toľko, že kriminalisti v Chomutove vyšetrujú násilný trestný čin. Totožnosť obete potvrdil oficiálne dnes ráno štátny zástupca Vladimír Jan.

"V tejto chvíli sa začali úkony trestného konania vo veci násilnej smrti Romana Housku," povedal serveru iDNES.cz žalobca z ústeckého štátneho zastupiteľstva. Podrobnosti o prípade však vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania odmietol uviesť. Krajský štátny zástupca Jan Jakovec neskôr v Českej televízii spresnil, že zatiaľ nemožno vylúčiť ani politický motív činu. "V tejto fáze nemožno nič vylúčiť, sme na začiatku vyšetrovania," povedal.      

Roman Houska bol kontroverznou postavou, ktorá figurovala v celom rade rôznych káuz. Upozornil na seba najmä v októbri 2003, keď prešiel nohu policajtovi, ktorý mu chcel udeliť pokutu za nesprávne parkovanie. Krajský súd v septembri 2009 prekvalifikoval trestný čin na priestupok a chomutovská radnica ho nechala premlčať bez potrestania.

Ďalšia obžaloba Housku vinila z toho, že v 90. rokoch vydieral podnikateľov a vyhrážal sa im preto, že sa zúčastnili dražieb budov, ktoré chcel sám získať. Krajský súd ale v roku 2005 trestné stíhanie zastavil, pretože sa veľmi vlieklo, napísal server iDNES.cz. V sporoch vo vnútri ČSSD v Ústeckom kraji patril Houska do skupiny, ktorá sa vymedzovala voči skupine vedenej bývalým krajským šéfom ČSSD Petrom Bendom. Ten patril medzi najvernejších stúpencov bývalého predsedu Jiřího Paroubka a tento rok bol poslancom jeho strany NS-LEV 21.

Paroubek sa s Houskom súdil o výroky, v ktorých ho Houska označil za novodobú obdobu Stalinovho šéfa tajnej služby NKVD Lavrentija Beriju. Paroubek žiadal v septembri ospravedlnenie, ale Vrchný súd v Prahe potvrdil rozsudok nižšieho súdu z októbra 2012. Ústecký súd vtedy označil Houskov výrok za urážlivý, ale Paroubek by to mal podľa sudcu uniesť, uviedol server iDNES.cz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies