Tragédia pre Angelinu Jolie: Jej teta zomrela na rakovinu prsníka!

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 08:50 • 2 min
Tragédia pre Angelinu Jolie: Jej teta zomrela na rakovinu prsníka!

LOS ANGELES - Blízka pokrvná príbuzná Angeliny Jolie z matkinej strany zomrela na rakovinu prsníka menej ako dva týždne po tom, čo herečka v rámci prevencie tohto ochorenia podstúpila dvojitú mastektómiu.

slovakia

left justify in out

Jolieovej teta Debbie Martinová zomrela v nedeľu vo veku 61 rokov v nemocnici Palomar Medical Center v Escondide v oblasti amerického mesta San Diego. Agentúru AP o tom informoval jej manžel Ron Martin.

Debbie Martinová bola mladšou sestrou matky Angeliny Jolie, Marcheline Bertrandovej, ktorej smrť na rakovinu v roku 2007 podnietila herečku, aby podstúpila sériu chirurgických zákrokov a terapiu. Tie neskôr popísala a zdôvodnila v denníku New York Times vo vydaní zo 14. mája. 

Podľa Rona Martina bola jeho manželka - podobne ako Jolie - tiež nositeľkou génu BRCA1, ale dozvedela sa o tom až po roku 2004, keď jej už diagnostikovali onkologické ochorenie. Martin tvrdí, že keby jeho manželka vedela vopred o genetickom riziku, "urobila by presne to isté, čo Angelina".

Jolie pre New York Times napísala, že jej matka zomrela na rakovinu vo veku 56 rokov. Zistenie, že aj ona je nositeľkou génu BRCA1, ju viedlo k rozhodnutie podstúpiť preventívny chirurgický zákrok. 

Lekári v prípade 37-ročnej herečky, ktorá vychováva s partnerom Bradom Pittom šesť detí, odhadli riziko rakoviny prsníka na 87 percent a riziko rakoviny vaječníkov na 50 percent, spresnila britská stanica BBC. Po zákroku, pri ktorom jej podľa denníka Guardian odstránili prsné tkanivo, je riziko rakoviny prsníkov u Jolieovej nižšie ako päť percent.     

Herečka spresnila, že keď sa oboznámila s realitou, rozhodla sa byť proaktívnou a minimalizovať riziko ochorenia na rakovinu do najvyššej možnej miery. Zvolila si preto preventívnu dvojitú mastektómiu. Séria chirurgických zákrokov sa začala vo februári a zavŕšila koncom apríla.

BRCA1 je skratka názvu génu, ktorého mutácia zapríčiňuje predispozíciu k jednej forme rakoviny prsníka a vaječníkov. Táto konkrétna forma reprezentuje asi päť percent všetkých prípadov rakoviny prsníka, avšak až 20–30 percent tých prípadov, u ktorých sa toto ochorenie prejaví pred tridsiatkou. 

Odhaduje sa, že vyše pol milióna žien v USA – a mnoho miliónov v celosvetovom meradle – má gén BRCA1 zmutovaný, no iba asi u 80 percent z nich sa ochorenie skutočne vyvinie. Nedávno bol identifikovaný ďalší gén s podobnými vlastnosťami – BRCA2; ten však nie je zatiaľ dostatočne preštudovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies