AKTUALIZOVANÉ Nešťastie! Na východe Slovenska sa zrútil vrtuľník ministerstva vnútra, pád už má dve obete!

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 20:40 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Nešťastie! Na východe Slovenska sa zrútil vrtuľník ministerstva vnútra, pád už má dve obete!

PREŠOV - Na vojenskej základni vo Vyšnej Šebastovej v okrese Prešov sa dnes v popoludňajších hodinách zrútil vrtuľník ministerstva vnútra. Nešťastie si vyžiadalo dva ľudské životy.

slovakia

left justify in out

"Pred malou chvíľou sme dostali informáciu o páde policajného vrtuľníka (BL429), ku ktorému došlo vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia. K zrúteniu došlo vo výške 100 metrov a 200 metrov od miesta vzletu. Štyri osoby na palube utrpeli ťažké zranenia," informovala slovenská polícia na svojej facebookovej stránke. 

 

„Dnes po pol tretej boli prešovskí hasiči vyslaní k pádu policajného vrtuľníka, ktorý sa zrútil vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Na palube sa viezli 4 osoby, z ktorých dvaja sú príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Všetky 4 osoby utrpeli ťažké zranenia a na mieste museli byť oživovaní. Pri udalosti zasahuje aj psychologická služba HaZZ,“ uviedla hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkašová.

 

Prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý potvrdil, že pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Na mieste podľahol zraneniam 42-ročný hasič. Druhý zomrel v košickej nemocnici.

 

Išlo o pplk. Mgr. Radoslav Lacka, ktorý sa narodil v roku 1968 v Prešove. V Hasičskom a záchrannom zbore jeho predchádzajúcich právnych formách pôsobil od roku 1992. Svoju službu začal na oddelení požiarnej prevencie Okresnej správy zboru požiarnej ochrany v Prešove, kde pôsobil 4 roky. V roku 2002 sa stal veliteľom čaty na hasičskej stanici v Prešove a v tejto funkcii zotrval až do roku 2015, kedy bol prezidentom HaZZ menovaný do funkcie riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove. Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2012 udelená medaila za službu v HaZZ II. stupňa a v roku 2005 medaila za službu v HaZZ III. stupňa. Radoslav Lacko aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore.

 

Druhým bol npor. Peter Toďor, ktorý sa narodil v roku 1974 v Prešove. Od roku 1999 do roku 2002 pôsobil na Okresnom úrade na odbore požiarnej ochrany v Sabinove ako príslušník jednotky požiarnej ochrany. Nasledujúcich 8 rokov slúžil ako technik – strojník na hasičskej stanici v Lipanoch. V rokoch 2010 – 2012 pôsobil na hasičskej stanici v Prešove ako hasič záchranár – špecialista. Od 1. novembra 2012 doposiaľ vykonával funkciu veliteľa družstva na spomínanej hasičskej stanici. Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2013 udelená medaila za službu v HaZZ III. stupňa. Peter Toďor aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby.

 

Pád vrtuľníka bol špirálovitý. Dvaja zranení policajti sú v stabilizovanom stave.

 

Poslanci Národnej rady SR si po oznámení o tejto tragédii na grémiu minútou ticha uctili obete havárie. Na stíšenie ich vyzval podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

 

Prezident SR Andrej Kiska dnes prostredníctvom sociálnej siete vyslovil úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí havárie policajného vrtuľníka. "Dvaja hasiči zomreli pri páde policajného vrtuľníka. Ich prácou a poslaním bolo zachraňovať ľudské životy. Teraz sami o ne prišli," uviedol prezident.

 

Ako ďalej konštatoval, osudným sa im stal výcvik, keďže chceli byť ešte lepší a chceli sa naučiť pomáhať ešte viac. "Domov k svojim rodinám sa už nevrátia. Už nezachránia žiaden ľudský život. Mnohé tváre zaliali slzy. V mnohých rodinách je obrovský pocit smútku. Všetkým pozostalým chcem vysloviť úprimnú sústrasť," kondoloval prezident.

 

Zároveň dodal, že verí v skoré zotavenie dvoch zranených policajtov.

 

K tragédii sa vyjadrila aj spoločnosť Bell Helicopter k havárii vrtuľníka: „Všetci v Bell Helicopter sme veľmi zarmútení správou o havárii slovenského policajného vrtuľníka Bell BL429. Všetky naše myšlienky teraz smerujú k tým, ktorí boli na palube vrtuľníka, rovnako ako k ich rodinám a priateľom. Zisťujeme ďalšie podrobnosti, ale pretože momentálne prebieha vyšetrovanie, nemôžeme špekulovať o príčinách nehody. Spoločnosť Bell Helicopter je pripravená poskytnúť slovenským úradom akúkoľvek pomoc s vyšetrovaním.“

 

 

              




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies