Tragédia na východe Slovenska: Počet obetí pádu vrtuľníka na slovensko-ukrajinskej hranici sa zvýšil na sedem

NETKY.SK • 13 November 2015, 19:16 • 2 min
Tragédia na východe Slovenska: Počet obetí pádu vrtuľníka na slovensko-ukrajinskej hranici sa zvýšil na sedem

VYŠNÉ NEMECKÉ – Počet obetí pádu ukrajinského vrtuľníka pri obci Stretavka v okrese Michalovce sa zvýšil na sedem. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov. Prvé medializované správy hovorili o šiestich obetiach nešťastia.

slovakia

left justify in out

"V stredu v noci sme zaznamenali jeden z preletov neidentifikovaného leteckého stroja, ktorý prekročil našu hranicu. Následne prebiehalo pátranie, ktoré komplikovalo nepriaznivé počasie, najmä veľmi hustá hmla. Akonáhle sa dnes hmla zdvihla, objavili sme trosky vrtuľníka Mi2 v okrese Michalovce, kde boli nájdení aj mŕtvi pasažieri, ktorí sa pravdepodobne nachádzali vo vrtuľníku. Pátranie sa len začalo. Do tejto chvíle bolo nájdených šesť obetí nešťastia," povedal Kaliňák. 

 

Pilot sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou snažil vyhnúť slovenským silám a prostriedkom. "A robil nebezpečné manévre. Najmä vo veľmi zhoršenom počasí, pretože letel veľmi nízko. Priamu, bezprostrednú príčinu nehody samozrejme v tejto chvíli ešte nepoznáme a všetko bude podrobené pátraniu. Je to mimoriadne smutná udalosť. A vidíte, že pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu," dodal minister vnútra.

 

Nevylúčil, že počet obetí sa môže pri ďalšom pátraní zvýšiť. "V tomto prípade nemôžeme potvrdiť ani vylúčiť žiadnu informáciu, že išlo o prevádzačov a obete sú aj nelegálni migranti. Na miesto boli privolaní všetci experti, kriminalisti, súdni lekári, ktorí budú obhliadať miesto činu," doplnil Kaliňák.

 

Ukrajinskú hranicu budú podľa neho vo zvýšenej miere monitorovať aj prostriedky protivzdušnej obrany. "Rozvinutie protivzdušnej obrany na našej východnej hranici je nie úplne najjednoduchšie rozhodnutie. Ide o naozaj mimoriadne opatrenie. Ale doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Takže, teraz budú všetky prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii, určené aj na stráženie vzdušného priestoru," uzatvoril minister vnútra.

 

Trosky vrtuľníka objavili asi dva kilometre od obce Stretavka. Sú porozhadzované v povodí rieky Uh na ploche približne 300 x 300 metrov. Väčšie torzo stroja leží pri skupine stromov. Polícia spomínanú oblasť kompletne uzavrela. Na miesto nehody si priviezla aj motorový čln. Pri zásahu asistujú s ťažkou technikou privolaní hasiči.

 

Vrtuľník našli krátko po 13. hodine v katastri obce Stretávka neďaleko Vyšného Nemeckého. Išlo o stroj ruskej výroby registrovaný na Ukrajine. 

 

Špekuluje sa aj o tom, či vrtuľník nepatril prevádzačom, pretože havaroval iba niekoľko metrov od slovensko-ukrajinskej hranice.

 

Naša polícia údajne zachytila perlet vrtuľníka ešte v stredu, avšak ukrajinská strana nič nepotvrdila. Polícia po ňom pátrala a našla jeho vrak so šiestimi osobami na palube. Príčinou nehody je údajne hmla v kombinácií s nízkym preletom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies