Trafačka predstavuje tvorbu fotografky Petry Doležalovej

NETKY.SK • 28 Február 2015, 16:02 • 2 min
Trafačka predstavuje tvorbu fotografky Petry Doležalovej

NITRA - Fotografie s prvkami surrealizmu od autorky Petry Doležalovej si môžu v týchto dňoch pozrieť návštevníci Fotogalérie Trafačka. Samotná umelkyňa charakterizuje svoju fotografickú tvorbu ako „divnú“ víziu reality.

slovakia

left justify in out

Pozorovateľ je v jej dielach konfrontovaný s realitou videného a s otázkou, či to, na čo sa práve pozerá, je skutočné. „Tým sa ho autorka snaží vtiahnuť do sveta jej fantázie. Čo sa zdá na jej fotografiách naozajstné, nie je, čo sa zdá byť nepravé, je skutočné. Realita v dnešnom svete nie je až taká istá. Petra vytvára hru. Komunikuje s publikom. Manipuluje ho,“ hovorí o dielach fotografky Petry Doležalovej František Kolář z Fotogalérie Trafačka.
      

Petra Doležová sa narodila na Slovensku v roku 1984. Vyrástla v Komárne. Keď mala 19 rokov presťahovala sa do Holandska, kde študovala na umeleckej vysokej škole Willem de Kooning Academie v Rotterdame. „Rozšírili sa mi obzory, pomohlo to ku komunikácii a zisteniu, že mám predsa len slovanskú krv. Moji učitelia mi stále pripomínajú, že kreslím, alebo fotím úplne inak ako holandskí rodáci,“ hovorí Doležalová. K jej najväčším úspechom patrí niekoľko ocenení v českej súťaží AMFO 2010, fotografie pre kalendár Alternative photography 2012, sólové a skupinové výstavy a niekoľko medzinárodných nezávislých projektov. Zúčastnila sa na vytvorení platformy De ZoEP, ktorá spája umelcov z postkomunistických krajín, ktorí žijú a tvoria v Holandsku. Po desiatich rokoch sa vrátila na Slovensko, kde pracuje na nových projektoch. Výstava jej diel bude v priestoroch Fotogalérie Trafačka prístupná do 29. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona