Tradičný pochod protestantov v Belfaste prebehol bez násilností

NETKY.SK • 30 September 2012, 19:10 • 2 min
Tradičný pochod protestantov v Belfaste prebehol bez násilností

Tradičný pochod protestantov v Belfaste prebehol bez násilností - Politika Tradičný veľký pochod protestantov v severoírskom Belfaste sa v sobotu zaobišiel bez násilných incidentov, informovala agentúra Reuters. Ulicami mesta podľa odhadov pokojne pochodo

slovakia

left justify in out

img

Tradičný veľký pochod protestantov v severoírskom Belfaste sa v sobotu zaobišiel bez násilných incidentov, informovala agentúra Reuters. 
      Ulicami mesta podľa odhadov pokojne pochodovalo asi 30.000 protestantov za asistencie veľkého množstva policajtov. Sériu slávnostných sprievodov zorganizovalo osem probritských unionistických organizácií, vrátane Oranžského rádu.
      Nepotvrdili sa obavy z vypuknutia násilností, ktoré zalarmovali severoírsku políciu k najväčšej bezpečnostnej operácii za posledných 20 rokov.
      Najprísnejšie opatrenia platili v okolí belfastského katolíckeho kostola, okolo ktorého viedla trasa jedného zo sprievodov. Stovky policajtov rozmiestnené v okolí však napokon nemuseli zasiahnuť. Približne 150 katolíckych protidemonštrantov len pokojne mávalo čiernymi zástavami a žiadalo rešpekt pre svoju cirkev. 
      Podpísanie mierovej dohody v roku 1998 z veľkej časti ukončilo násilie medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku, ktoré pretrvávalo tri desaťročia, väčšina Belfastu však naďalej zostáva sektársky rozdelená. Situácia sa tam pravidelne vyhrocuje v letných mesiacoch, keď probritské protestantské skupiny uskutočňujú tradičné sprievody, ktoré vnímajú írski katolícki nacionalisti ako provokáciu.
      Začiatkom septembra došlo v Belfaste tri noci po sebe k pouličným bojom medzi políciou, protibritskými republikánmi a probritskými lojalistami. Policajti proti výtržníkom nasadili vodne delá a plastové projektily.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies