Tradičný festivalový sprievod spestril aj jubilejnú Východnú

NETKY.SK • 5 Júl 2014, 17:45 • 2 min
Tradičný festivalový sprievod spestril aj jubilejnú Východnú

VÝCHODNÁ - Jedným zo zaručene overených vrcholov jubilejného 60. Folklórneho festivalu Východná bol dnes popoludní roztancovaný a rozospievaný sprievod účinkujúcich kolektívov vyzdobenou hlavnou ulicou rázovitej hornoliptovskej obce, ktorý strhol do spevu a tanca i početné okolostojace publikum.

slovakia

left justify in out

Mimoriadnu pozornosť pútal nielen výraznými fúzami územčistý Ján Petrenka, lebo v roku 1954 sotva ako 6-ročný chlapček otváral svojím vystúpením úplne prvý ročník. "Hoci odvtedy pretieklo veľa vody dolu Váhom, stále sa ma zmocňujú tie isté pocity, dokonca sa neustále stupňujú. Naša Východná naďalej žije," skonštatoval pre TASR dlhoročný sólista SĽUK-u.
      

Na čele sprievodu kráčala hrdo domáca folklórna skupina Kriváň, ktorá vznikla už v roku 1913. "Popri jedinečnej histórii máme veľa mladých členov, čo je zárukou budúcnosti. Je to pre nás veľká česť tvoriť čelo sprievodu, i keď si neodpustím poznámku, že by sme asi mali dostať v programe nášho festivalu viac priestoru," uviedla vedúca hostiteľskej folklórnej skupiny Veronika Poštarčíková.
      

Organizačná vedúca Detského folklórneho súboru Sluníčko z Rokycian Jana Frühaufová prirovnala slovenský sviatok folklóru k Strážnici. "Festival vo Východnej má u nás v Česku stále obrovské renomé, preto sme veľmi radi, že sme tu mohli aspoň na pár chvíľ predviesť vďačným znalým divákom naše tradičné ľudové umenie," vyzdvihla.
      

"Vo Východnej účinkujeme prvý raz a hneď pri takomto okrúhlom výročí. Veľmi si to vážime, lebo je to bezpochyby najprestížnejšia prehliadka slovenského folklóru a každý slovenský folklorista, ktorý ho má pevne v srdci, túži vystúpiť na pódiách tohto legendárneho amfiteátra," dodala Ľudmila Hercegová, vedúca seniorského mužského spevokolu Rozmarín zo Šintavy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies