Tradičnou súčasťou adventu sú koncerty v evanjelických a iných chrámoch v SR

NETKY.SK • 3 December 2016, 11:19 • 2 min
Tradičnou súčasťou adventu sú koncerty v evanjelických a iných chrámoch v SR

BRATISLAVA - Tradičnou súčasťou adventu - obdobia duchovnej prípravy veriacich na slávenie sviatkov Narodenia Pána - sú adventné koncerty alebo pásma slova a hudby v evanjelických aj iných kresťanských chrámoch.

slovakia

left justify in out

Napríklad Cirkevný zbor (CZ) Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) Bratislava - Petržalka a Evanjelický kostol Svätej Trojice na Strečnianskej ulici pripravili cyklus adventných koncertov v tomto kostole. Prvý z nich sa uskutoční na druhú adventnú nedeľu - 4. decembra o 17.00 h. Bude to organový koncert Janka Siromu a jeho žiakov.

 

V stredu 14. decembra o 18.00 h vystúpi v spomínanom kostole Svätej Trojice známy Bratislavský chlapčenský zbor pod vedením Magdalény Rovňákovej a Gabriela Rovňáka ml. Zbor uvedie pásmo duchovných a vianočných skladieb.

 

Ďalší adventný koncert sa bude konať v tom istom chráme v sobotu 17. decembra o 18.00 h. Účinkovať bude miešaný spevácky zbor Cantus s dirigentom Jurajom Jartimom.

 

Cyklus adventných koncertov uzavrie v stredu 21. decembra vystúpenie žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy Macharova v Bratislave a speváckeho zboru Canens pod vedením Gabriela Rovňáka.

 

Adventné koncerty pripravujú aj mimobratislavské cirkevné zbory. Cirkevný zbor ECAV Myjava a Centrum tradičnej kultúry v Myjave takisto organizujú koncerty počas všetkých adventných nedieľ vždy o 17.00 h. Po prvej adventnej nedeli 27. novembra sa ďalší koncert uskutoční v Evanjelickom chráme v Myjave na druhú adventnú nedeľu - 4. decembra. Účinkovať budú žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Myjava. V nedeľu 11. decembra vystúpia Trombitáši Štefánikovci z Púchovskej doliny - zoskupenie hráčov na ľudové hudobné nástroje a Dychová ľudová hudba Lachovček pôsobiaca pri ZUŠ v Púchove.

 

Cyklus adventných koncertov vyvrcholí na štvrtú adventnú nedeľu 18. decembra, keď bude účinkovať Cantilena - Spevácky zbor mesta Senica s dirigentom Jozefom Chabroňom. Klavírny sprievod bude mať Roman Blaha. Tento spevácky zbor má v repertoári najmä slovenskú národnú tvorbu a tiež vrcholné diela svetovej kultúry. Na koncerte sa predstaví aj Police Brass Quintet Bratislava, komorné teleso Ministerstva vnútra SR, ktoré sa zameriava na diela starých majstrov, najmä z obdobia baroka a klasicizmu, ale i súčasnú hudbu.

 

Informácie poskytli evanjelická farárka Eva Kolesárová z Cirkevného zboru ECAV Bratislava-Petržalka a Cirkevný zbor ECAV Myjava.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies