Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 09:12 • 2 min
Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

NITRA - Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne.

slovakia

left justify in out

Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

 

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková.

 

„Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies