Tradičné slovenské Vianoce už pomaly zanikajú

NETKY.SK • 20 December 2014, 08:46 • 2 min
Tradičné slovenské Vianoce už pomaly zanikajú

BRATISLAVA – Sušené slivky, jablká či hrušky, ktoré v minulosti nesmeli chýbať na štedrovečerných stoloch, dnes nahradili avokádo, mango a iné cudzokrajné ovocie.

slovakia

left justify in out

Už aj pred kaprom ľudia uprednostňujú lososa, tresku, rybie filé alebo iné exotické ryby. Aj to je dôkaz toho, že slovenské tradičné Vianoce už pomaly zanikajú. V rozhovore pre TASR to povedala etnologička Katarína Nádaská.
      

Podľa nej je ťažké prognózovať, aké vianočné zvyky z minulosti ešte pretrvajú. "Dnes žijeme rýchlym spôsobom života, všetko sa mení a ide dopredu," uviedla Nádaská. Myslí si však, že koledovanie alebo jeden typ tradičného sviatočného jedla tu ešte ostanú. No postupom času sa to môže úplne zmeniť. "Kaše alebo strukoviny, ktoré sa varili na Štedrý večer na storaký spôsob, už nie sú. Dnes nenájdete rodinu, ktorá by si na Vianoce dala tanier ovsenej kaše," skonštatovala etnologička.
      

Jej prieskum taktiež preukázal, že Slováci začali uprednostňovať pred tradičným kaprom aj lososa, tresku či iné exotické ryby. "Taktiež sušené slivky, jablká či hrušky, ktoré boli kedysi zásadnou pochutinou na sviatočnom stole, sme dnes nahradili avokádom, mangom a iným cudzokrajným ovocím," podotkla. Ako ďalej uviedla, u našich predkov okrem tradičných sviatočných polievok nesmeli na Štedrý deň chýbať vianočné oplátky, opekance, lámance, strukovinové prívarky či pirohy zemiakové alebo plnené lekvárom. Rovnako ani šúľance s makom, rezance s tvarohom a vianočné koláče, ako kračúň, baba, vianočka, roháče, calty či makovník. Pri štedrej večeri sa uprednostňovala ryba pečená alebo varená, pochádzajúca sa zo slovenských riek. 
      

"Mnohé tie tradičné jedlá sú už v zániku. Taký je ale život. Bude dobré, ak si vôbec nejaký ten zvyk rodiny uchovajú a deti spoznajú, čo sú Vianoce, ich pravý obsah, a nie, kto je to Santa Claus," dodala Nádaská.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies