Tradičné oslavy Dňa vďakyvzdania v USA vytláča nákupná horúčka

NETKY.SK • 23 November 2012, 11:51 • 2 min
Tradičné oslavy Dňa vďakyvzdania v USA vytláča nákupná horúčka

Tradičné oslavy Dňa vďakyvzdania v USA vytláča nákupná horúčka - Zaujímavosti Tradičná rodinná večera na Deň vďakyvzdania sa pre mnohých Američanov stala už minulosťou. Dávajú totiž prednosť predvianočným nákupom, a to aj v predvečer tzv.

slovakia

left justify in out

img

Tradičná rodinná večera na Deň vďakyvzdania sa pre mnohých Američanov stala už minulosťou. Dávajú totiž prednosť predvianočným nákupom, a to aj v predvečer tzv. Čierneho piatku - piatku po Dni vďakyvzdania, keď majú obchody obvykle také zisky ako za celý rok. 

Keďže avizované zľavy sa zvyčajne vzťahujú len na niekoľko kusov tovarov, sprievodným znakom prvých minút predvianočného výpredaja sú tlačenice a často aj bitky. 

Ako píše agentúra AP, mnohé obchody v Spojených štátoch majú síce v Deň vďakyvzdania počas dňa zavreté, ale večer už v nich možno nakupovať, čo toho už celé roky využívajú masy ľudí. Mnohí z nich vyčkávali pred zavretými obchodmi celé hodiny, len aby sa dočkali výhodnej kúpy medzi prvými. Neľutovali, že neboli počas sviatku s rodinou, lebo si to vraj vynahradia cez predĺžený víkend. A výhodný nákup vraj za to stojí, uviedli pre AP.

Zamestnanci viacerých obchodov chcú dnes pred obchodmi, kde pracujú, protestovať proti pracovným podmienkam a pracovnému času počas sviatočných dní. Podľa AP sa im nepáči, že mnohí majitelia nariadili otvoriť obchody o polnoci alebo ešte skôr, večer v Deň vďakyvzdania.

Obchodníci sa však bránia, že musia vyhovieť zákazníkom, ktorí chcú nakupovať hneď po slávnostnej večeri. Odvolávajú sa aj na prieskumy verejnej mienky, z ktorých vyplýva, že časť Američanov sa skutočne po tradičnej rodinnej večeri vyberie nakupovať a potom sa vráti domov vyspať, aby načerpala sily na ďalšie nakupovanie.

Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch slávi vždy v štvrtý novembrový štvrtok. Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe. Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. 

Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona