Tradične daždivé ostrovy zažívajú horúčavy

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 19:26 • 2 min
Tradične daždivé ostrovy zažívajú horúčavy

LONDÝN - Britské úrady v stredu vydali varovanie pred vysokými teplotami na tradične daždivých a chladných britských ostrovoch. Už niekoľko uplynulých týždňov sa Briti tešia slnečnému počasiu, ktoré nahradilo najchladnejšiu jar na ostrovoch za posledných 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Aktuálne dokonca teploty už piaty deň v rade prekročili tropickú 30-stupňovú hranicu, čo sa stalo po prvý raz po viac ako siedmich rokoch. V stredu sa teploty v niektorých častiach Anglicka pohybovali na úrovni 32 stupňov. Briti tak vyrazili na pláže a do parkov, pričom obchodníci hlásia rekordné predaje grilovacích a plávacích potrieb či záhradného nábytku.

Úrady však upozorňujú, že pretrvávajúce horúce počasie predstavuje zdravotné riziko pre starších ľudí, malé deti a chorých. Teplá si totiž vyžiadali už niekoľko obetí a medzi nimi boli aj dvaja vojaci, ktorí počas víkendového tréningu vo Walese s najväčšou pravdepodobnosťou podľahli dôsledkom akútneho úpalu.

Najvyššou nameranou teplotou na britskom území v mesiaci júl je 36,5 stupňa Celzia, ktorú zaznamenali v roku 2006. Minulý rok pritom krajina zažila najchladnejšie leto za uplynulých 15 rokov, čo poznačilo aj priebeh olympijských hier v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies