VIDEO Tradičné behy pred býkmi si toho roku v Španielsku vyžiadali už 12. obeť

NETKY.SK • 31 August 2015, 10:00 • 2 min
VIDEO Tradičné behy pred býkmi si toho roku v Španielsku vyžiadali už 12. obeť

MADRID - Tradičné behy pred vypustenými býkmi, ktoré počas leta v Španielsku organizujú stovky miest, si tento rok vyžiadali 12. obeť, keď v nedeľu zraneniam podľahol účastník behu v meste Cuéllar v provincii Kastília a León v strednom Španielsku.

slovakia

left justify in out

Podľa španielskej agentúry EFE staršieho muža zasiahol býk rohom do oblasti hrudníka, pričom mu prepichol srdce. Starosta mestečka informoval, že muž nerešpektoval organizátorov a postavil sa k východu, ktorým do ulíc vypúšťali býkov. Pozdĺž ich trasy boli zranené ešte dve ďalšie osoby. Ich život však nie je ohrozený.


Podľa EFE počet obetí behov pred býkmi je najvyšší od roku 2009, keď prišlo o život desať ľudí. Od roku 2000, keď sa začali robiť štatistiky, si behy pred býkmi v Španielsku vyžiadali 74 obetí: 71 mužov a tri ženy. S rokom 2015 k najtragickejším patrili roky 2009, keď zahynulo desať ľudí, a 2012 s ôsmimi obeťami. Po sedem ľudí prišlo o život v rokoch 2010 a 2011 a v roku 2007 zaregistrovali päť mŕtvych. V roku 2013 býky spôsobili smrteľné zranenia štyrom osobám. Tri obete si vyžiadali behy v rokoch 2001, 2003, 2004 a 2008. Po dve obete zaznamenali v rokoch 2000, 2002, 2005 a 2006. Vlani zahynul jeden človek, informoval v noci nadnes web 20minutos.es.


Podľa odborníkov zranenia a smrteľné úrazy pri behoch ulicami miest pred vypustenými býkmi sú dôsledkom súhry viacerých faktorov: vyšší počet účastníkov behov, konzumácia alkoholu, únava a nedostatok skúseností. Ďalším faktorom je aj nedostatok pozornosti venovanej situácii okolo seba: pri filmovaní vypustenia býkov z ohrady do ulíc prišli tento rok o život dvaja ľudia, ktorí si napínavú scénu nemohli nechať ujsť a nakrúcali si ju mobilným telefónom.

 

 

 

Podobne ako preteky pred býkmi v iných španielskych mestách alebo La Tomatina v Buňole aj fiesta v Cuéllare získala označenie, že z hľadiska turistického ruchu ide o sviatok medzinárodného významu. Každoročne naň do mestečka zavítajú tisíce turistov - tento rok ich v Cuéllare bolo okolo 50.000.


Fiesta v Cuéllare je považovaná za jednu z najstarších v Španielsku - prvá písomná zmienka o nej je z roku 1215 - ide o žiadosť zakázať kňazom bežať pred býkmi, ale podľa historikov je veľmi pravdepodobné, že ide o tradíciu z predkresťanských čias.


Päť dní trvajúce slávenie sviatku miestnej patrónky - panny Márie Ružencovej - sa začína v poslednú augustovú sobotu, a to hneď skoro ráno vypustením býkov - v lesnom poraste stádo vedú jazdci na koňoch, v meste sú to už bežci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies