Tradičná Červenokamenská púť sa koná už tento víkend, sviatok Nanebovzatia Panny Márie

NETKY.SK • 11 August 2017, 11:26 • 2 min
Tradičná Červenokamenská púť sa koná už tento víkend, sviatok Nanebovzatia Panny Márie

BRATISLAVA/PEZINOK 11. augusta (SITA) – Blížiaci sa cirkevný sviatok Nanebovzatia Panny Márie oslávia veriaci už tento víkend na hrade Červený Kameň nad obcou Častá v okrese Pezinok.

slovakia

left justify in out

Farnosť v Častej pozýva na Červenokamenskú púť. Púť je dlhoročnou náboženskou tradíciou hradu Červený Kameň, ktorej počiatky siahajú až do roku 1751. Pri príležitosti cirkevného sviatku Nanebovzatia Panny Márie prichádzajú na hrad veriaci z celého červenokamenského okolia, aby si uctili Pannu Máriu, ktorej je zasvätená hradná kaplnka.

Program Červenokamenskej púte sa začne v sobotu 12. augusta o 17:15 modlitbou sv. ruženca v hradnej kaplnke Nanebovzatia Panny Márie. Hlavná časť púte je na programe v nedeľu 13. augusta, keď sa po príchode procesie v sprievode dychovej hudby na nádvorí hradného paláca začne o 10:30 slávnostná svätá omša. Predchádzať jej bude o 9:45 modlitba sv. ruženca a litánií na hradnom nádvorí. Hlavným celebrantom bude Daniel Ižold, rektor Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Na svojej webstránke https://www.casta.fara.sk o tom informuje farnosť sv. Imricha v Častej.

Katolícka cirkev slávi 15. augusta Nanebovzatie Panny Márie. Je to najstarší mariánsky sviatok. Pre katolíkov ide o prikázaný sviatok, teda v tento deň sa musia zúčastniť na svätej omši.

 

Vysvetlenie nanebovzatia sformuloval na Západe okolo r. 590 Gregor z Toursu. Na Východe sa sviatok spomína už v 6. storočí a v roku 600 cisár Móric vyhlásil sviatok "Usnutia Panny Márie“ pre celú ríšu. V Ríme ho začali verejne sláviť od čias pápeža Teodora I. (642-649).

 

Od raného stredoveku bolo jeho slávenie 15. augusta spojené s dožinkami a s vďakyvzdaním za úrodu. Na početné žiadosti kňazov a veriacich pápež Pius XII. vyhlásil 1. novembra 1950 Nanebovzatie Panny Márie za dogmu katolíckej viery. Už prví kresťania verili, že matka Božieho Syna nemá na zemi hrob. To však nevylučovalo prevládajúcu mienku, že pred svojím nanebovzatím skutočne zomrela. Traduje sa, že Panna Mária sa dožila 72 rokov a zomrela bez bolestí, pretože nemala dedičný hriech.

 

Sviatok “usnutia” Panny Márie majú vo svojom kalendári aj najstaršie východné cirkvi - arménska a etiópska. Vo viacerých krajinách je tento sviatok aj štátnym sviatkom. Takto ho oslavujú u našich susedov v Rakúsku i Poľsku, ale napríklad aj v Belgicku, Chile, Ekvádore, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Senegale, na Malte, Cypre a v ďalších krajinách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona