Toyotu žalujú aj americké poisťovne

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:16 • 2 min
Toyotu žalujú aj americké poisťovne

Toyotu žalujú aj americké poisťovne

slovakia

left justify in out

Sedem poisťovní žaluje automobilku Toyota Motor. Týmto spôsobom sa snažia získať späť peniaze vyplatené ako náhradu pri autonehodách, ktoré podľa nich spôsobilo náhle zrýchlenie auta.
      Poisťovne uvádzajú ako argument údaje o 725 nehodách, ktoré spôsobilo náhle zrýchlenie auta. Problémom tiež je, že Toyota nevybavila svoje autá systémom, ktorý zastaví vozidlo v prípade simultánneho stlačenia brzdy a plynu. Poisťovne požadujú náhrady v celkovej výške 230.000 USD (172.310 eur). Týka sa to 14 nehôd v USA.
      Žaloby tvrdia, že "niektoré autá a nákladné autá Toyota majú chybu, ktorá spôsobuje náhle nekontrolované zrýchlenie na 100 míľ za hodinu a viac". Toyota žaloby odmieta.
      Žaloby podali nasledujúce poisťovne: American Automobile Insurance, Fireman's Fund Insurance, National Surety, Ameriprise Insurance, IDS Property Casualty Insurance, Motorists Mutual Insurance a American Hardware Mutual Insurance.
      Žaloby boli podané vo štvrtok (30.12.) na súde v Los Angeles. Nasledujú po nedávnom zverejnení dohody, že Toyota zaplatila vyrovnanie 10 miliónov USD rodine, ktorej 4 členovia sa zabili pri nehode Lexusu. Táto nehoda neskôr viedla k zvolaniu miliónov vozidiel automobilky na prehliadku.
      Toyota sa v decembri s americkou vládou dohodla, že zaplatí rekordných 32,4 milióna USD ako ďalšiu pokutu, ktorú jej americké úrady uložili v rámci vyšetrovania technických problémov jej vozidiel. Toyota už vlani na jar dostala v USA pokutu vo výške 16,4 milióna USD za to, že neskoro informovala o problémoch s plynovým pedálom na svojich vozidlách. Automobilka však musela po urovnaní sporu zvolať do servisov ďalšie vozidlá pre technické problémy. Celkovo tak výška pokuty, ktorú Toyote uložili USA, doteraz dosiahla 48,8 milióna USD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies